Vuelta a España 2019 – Etappe 16 van Pravia naar Alto de La Cubilla. Lena (144,4km)

Vuelta a España 2019, Etappe 16, Pravia – Alto de la Cubilla, Lena, 144,4 km

De slotweek van de Vuelta begint met een bergetappe, maar… het is koers op maandag. De organisatie heeft gekozen voor de laatste rustdag op dinsdag, dus in deze zestiende etappe kan alles uit de kast gehaald worden. Drie beklimmingen kenmerken de zestiende rit door de Asturias.

Vanuit Pravia, een kleine gemeente in het noorden van Asturië, gaat het in zuidelijke richting naar Lena. Via een kronkelige S (eerst richting het zuidwesten, dan naar het oosten en vervolgens weer het zuiden) wordt de finish bericht. Onderweg naar de slotklim liggen twee pittige beklimmingen van tweede categorie. De Puerto de San Lorenzo (10 km aan 8,5%) van eerste categorie is de eerste klim, die begint na 50 kilometer koers. De steilste stroken zijn op deze klim 12,5%, maar er zijn ook twee relatief vlakke kilometers.

Na de top die op 1.350 meter hoogte ligt volgt een afzink van twintig kilometer. Hier gaat het eigenlijk direct weer omhoog, de inleiding van de Alto de la Cobertoria, eveneens van eerste categorie. De klim is 8,3 kilometer lang aan 8,2% en wordt gevolgd door een pittig steile afdaling. Wat volgt is een vals plat oplopende aanloop naar de slotklim. Officieel begint de slotklim pas na 126 kilometer.

Dat betekent dat de Alto de la Cubilla van buitencategorie in totaal 17,8 kilometer lang is. Over deze lange afstand worden 1.100 hoogtemeters afgelegd, goed voor gemiddeld 6,2%. De Cubilla is vooral een loper, want de steilste stroken zijn 9%. Dat stuk ligt ongeveer tien kilometer onder de top. Het Vuelta-peloton doet voor het eerst de Cubilla aan. Jaarlijks zoekt de organisatie naar verborgen pareltjes en dit is een soortgelijke klim, die wordt vergeleken met een lange Pyreneeën-col. De Cubilla was de laatste jaren vooral bekend bij wielertoeristen. En met de rustdag voor de boeg kunnen de klassementstoppers hier all out.


Start: 13.28 uur in Pravia
Finish: 17.22 – 17.50 uur op de Alto de la Cubilla in Lena

Dit artikel delen: