Vuelta a España 2019 – Etappe 15 van Tineo naar Santuario del Acebo (154,4km)

Vuelta a España 2019, Etappe 15, Tineo – Santuario del Acebo, 154,4 km

De vijftiende etappe van de Vuelta wordt gekenmerkt door vier zware beklimmingen en andermaal een aankomst bergop. De renners worden op de pijnbank gelegd in een relatief korte etappe van ruim 154 kilometer. Opvallend is dat de ‘tweede week’ een dag langer duurt dan normaal, dus deze rit is niet de laatste voor de rustdag.

De eerste klim van de dag is de Puerto del Acebo (8,2 km aan 7,1%) van eerste categorie. Deze beklimming met pieken tot 10% is nog maar opbouw voor wat komen gaat. Na een afdaling volgt een interessante vallei. Mogelijk kunnen hier al tactische spelletjes gespeeld worden door ploegen die een slag willen slaan.

Na 61 kilometer begint de Puerto del Connio (11,7 km aan 6,2%) van eerste categorie. De top ligt op 1.315 meter hoogte en wordt gevolgd door een bijna twintig kilometer lange afdaling naar de voet van de Puerto del Pozo de las Mujeres Muertas van eerste categorie. De klim van ‘Put van de Dode Vrouwen’ doet pijn: 11 kilometer lang aan 6,8%. Die cijfers worden vertekend door twee relatief ‘vlakke’ kilometers halverwege.

De top van de Pozo de las Mujeres Muertas ligt veertig kilometer voor de finish. Met een boog gaat het terug naar de Puerto del Acebo, de eerste klim van de dag. Via een lange afdaling bereiken de renners de tussensprint (na 140 kilometer) en kort daarna de voet van de Santuario del Acebo, ook deze van de eerste categorie.

De slotklim (van een andere, steilere kant als de eerste klim van de dag) is 7,9 kilometer lang aan een gemiddeld stijgingspercentage van 9,7%. Direct aan de voet liggen stroken tot 15% en ook tussen kilometer twee en vijf loopt de weg regelmatig aan 10 à 11%. In de slotkilometer zwakt het niet af: met 8,5% moet nog flink geklommen worden tot de streep.


Start: 13.18 uur in Tineo
Finish: 17.20 – 17.50 uur op Santuario del Acebo

Dit artikel delen: