Vuelta a España 2019 – Etappe 14 van San Vincente de la Barquera naar Oviedo (189km)

Het is echt waar, de sprinters krijgen zaterdag eindelijk weer een kans om te strijden voor een ritzege! De veertiende etappe van San Vicente de la Barquera naar Oviedo is zo goed als vlak, zeker als we kijken naar de voorbije dagen. Tussen de start- en finishplaats ligt slechts één beklimming van derde categorie. Het lijkt dan ook een ideale etappe voor Sam Bennett, Fabio Jakobsen en de nog zegeloze Fernando Gaviria.

De renners verzamelen zich eerst in San Vicente de la Barquera, een kustplaats in de provincie Cantabrië. De veertiende etappe speelt zich grotendeels af langs de Cantabrische kust, waardoor het toch oppassen is voor de eventueel fel blazende wind. Het parcours zelf is niet al te uitdagend, met slechts één beklimming die meetelt voor het bergklassement. Het gaat via plaatsjes als Blamori, Nueva en Colunga richting Oviedo.

Even stoppen zit er niet in voor de coureurs, want ze rijden in een sneltreinvaart door La Venta’l Probe en El Infanzón naar de tussensprint in het veel grotere Gijon. Over die laatste stad valt wel het nodige te vertellen. Zo werd 46 jaar geleden oud-renner José Luis Rubiera (zesde in de Vuelta van 1999, zevende in 2001, red.) geboren in deze havenstad. Gijon is daarnaast bekend van de gelijknamige voetbalclub, tegenwoordig actief in de Segunda División.

Na de passage door Gijon trekken de renners plots naar het zuiden, wat meer de Asturische (ja, we bevinden ons inmiddels in de regio Asturië) binnenlanden in, voor een finish in het dertig kilometer verderop liggende Oviedo. De Vuelta had kunnen kiezen voor een finish op de beroemde Alto del Naranco, even buiten Oviedo, maar ditmaal eindigt de etappe met een vlakke finale door de straten van de hoofdstad van Asturië.

David de la Cruz won drie jaar geleden op de Alto del Naranco, net buiten Oviedo – foto: Cor Vos

Al moeten de renners eerst nog over de Alto la Madera (8 km aan 3,5%), maar dit moet geen problemen opleveren voor de rappe mannen, ook al doemt de beklimming op in volle finale. Na de top van de Madera is het nog 22,6 kilometer tot de streep in Oviedo. Genoeg tijd voor ploegen als BORA-hansgrohe (voor Bennett), Deceuninck-Quick-Step (Jakobsen) en UAE Emirates (de nog zegeloze Gaviria) om de boel te (re)organiseren.

De laatste kilometers richting het centrum van Oviedo zijn rechttoe-rechtaan door de afwezigheid van (scherpe) bochten en rotondes, waardoor we een koninklijke sprint mogen verwachten op de Calle Jovellanos. Drie jaar geleden koerste het Vuelta-peloton eveneens naar Oviedo, al lag de finish toen op de vermaarde Alto del Naranco. We waren destijds getuige van een dubbelslag van David de la Cruz.

Start: 12.46 uur in San Vicente de la Barquera 
Finish: 17.21-17.50 uur in Oviedo 

Dit artikel delen: