Vuelta a España 2019 – Etappe 12 van Circuito de Navarra naar Bilbao (175km)

Kent u de uitdrukking ‘het venijn zit hem in de staart’? Het gaat absoluut op voor de twaalfde etappe naar Bilbao, gelegen in het wielergekke Baskenland. De renners starten ditmaal niet in een middeleeuws stadscentrum of een vredelievend dorpje, maar op een racecircuit in de buurt van Los Arcos: het Circuito de Navarra. Op deze baan werden vroeger manches gehouden van de inmiddels verdwenen raceklasse Superleague Formula.

Tegenwoordig razen er vooral motoren over het 3,9 kilometer lange circuit, maar twee jaar geleden was de Vuelta hier ook voor de start van de individuele tijdrit naar Logroño, gewonnen door de latere eindwinnaar Chris Froome. Na de start gaat het eigenlijk in noordwestelijke lijn richting de kust. We mogen dan beginnen in de Baskische binnenlanden, het begin van de etappe is allesbehalve zwaar.

De eerste dertig kilometer zijn zelfs relatief vlak, al hanteren de Spanjaarden een andere definitie van het begrip vlak. De renners rijden via dorpjes als Mendaza, Acedo en Atauri naar de eerste scherprechter van de dag: de verder niet al te lastige Alto de Azázeta (4,9 km aan 3,9%) van derde categorie. Het is de eerste van vier beklimmingen van de op-één-na-laagste categorie, maar dit zegt verder weinig over de lastigheidsgraad van de overige hellingen.

Na de top en afdaling van de Azázeta blijven de renners nog een hele tijd op een plateau koersen, om na goed honderd kilometer eindelijk af te dalen naar zeeniveau. Het is des te ironischer dat het peloton vanaf dat moment pas écht begint te klimmen. Op 39,2 kilometer van de finish is het tijd voor de Alto de Urruztimendi (2,5 km aan 9,2%), een ware benenbreker met percentages tot 20%.

Primož Roglič op een van die steile Baskische hellingen – foto: Cor Vos

Veel tijd krijgen de renners overigens niet om op adem te komen, want zes kilometer later volgt alweer de Alto el Vivero. De Vivero (4,3 km aan 7,7%) is niet zo steil als de Urruztimendi, maar gaat na ruim 140 kilometer en anderhalve week Vuelta wel in de benen kruipen. De Vivero was in 2011 nog een van de obstakels die thuisfavoriet Igor Antón moest overwinnen, op weg naar een emotionele ritzege voor eigen volk.

De Vivero is donderdag zeker niet de scherprechter van de twaalfde etappe, aangezien de renners dalen naar de voet van de vierde en laatste beklimming van de dag. De coureurs zullen schrikken van de steile weg die voor een tweetal kilometer naar boven loopt, want de Alto de Arraiz heeft een gemiddeld stijgingspercentage van maar liefst 12,2%, met hallucinante uitschieters tot 25%.

Klassementsrenners die verloren tijd goed willen maken, kunnen het beste aanvallen (voor zover dat nog mogelijk is) op de Arraiz, want de klim ligt niet zo ver van de aankomststreep. Het gaat eigenlijk zeven kilometer snoeihard naar beneden, gevolgd door zeshonderd vlakke hectometers naar de finishstreep in hartje Bilbao. Opgelet: met nog zevenhonderd meter te gaan volgt een laatste rotonde.

Jens Keukeleire is de laatste winnaar in Bilbao – foto: Cor Vos

Een Baskische etappe hoort eigenlijk te finishen in Bilbao, daar waar het Guggenheim is gevestigd, een bedevaartsoord voor liefhebbers van moderne kunst. De Vuelta kwam al meerdere keren aan in het economische en industriële centrum van het Baskenland. In 2011 won de eerder genoemde Antón, maar drie jaar geleden zagen we Jens Keukeleire er nog een sprint winnen, al was de etappe toen niet zo zwaar.

Start: 13.12 uur op het Circuito de Navarra 
Finish: 17.22 – 17.49 uur in Bilbao 

Dit artikel delen: