Vuelta a España 2019 – Etappe 10 van Jurançon naar Pau (36,1km)

De Vuelta heeft ervoor gekozen om de eerste (en enige) individuele race tegen de klok aan het begin van de tweede week te houden. En dat is voor het eerst sinds 2013, toen de renners na tien etappes een tijdrit van 38,8 kilometer kregen voorgeschoteld in en rond Tarrazona. Nu heeft het Zuid-Franse Pau de organisatie zover gekregen om eens verder te kijken dan alleen de Spaanse grens.

Een echte verrassing kunnen we het niet noemen, aangezien de Vuelta sinds 2014 in handen is van de ASO. Jawel, de organisator van het grootste wielerevenement ter wereld. De Ronde van Spanje heeft de laatste jaren al gekozen voor enkele korte uitstapjes naar Frankrijk, waaronder de Gran Salida in het historische Nice. Dit keer starten de renners in Jurançon, een voorstadje van Pau gelegen in de gelijknamige wijnstreek Jurançon.

Wie snel kijkt naar de bovenstaande dwarsdoorsnede, ziet een redelijk vlakke en dus razendsnelle tijdrit. Maar wie de Vuelta al een tijdje volgt, zal weten dat de Spanjaarden een andere definitie hebben van het begrip vlak. De 36,2 kilometer lange tijdrit is eigenlijk een aaneenschakeling van vlakke wegen, korte maar steile hellingen, snelle afdalingen en scherpe bochten. Met andere woorden: het is een verdomd lastige chrono.

Niet geheel toevallig kende de voorbije Tour de France ook een (individuele) tijdrit in en rond Pau, al was het parcours toen iets langer en een tikkeltje lastiger. Maar dit zullen de renners dinsdag niet voelen, als ze direct vanuit de start omhoog gaan richting de top van de Côte de Beauvallon (2 km aan 7,3%). Vervolgens blijft de eenzame tijdrijder een hele tijd op een plateau koersen, om hierna af te dalen naar het tweede en laatste klimmetje.

Julian Alaphilippe won de laatste tijdrit in Pau – foto: Cor Vos

De Côte de l’Eglise (1,7 km aan 5,9%) is niet al te lastig, maar in een tijdrit komt het vaak aan op seconden, zo niet honderdsten, waardoor het slotklimmetje weleens cruciaal kan worden in de strijd om de dagzege. Het blijft na de l’Eglise nog vervelend omhoog lopen langs het dorpje Saint-Faust, maar dan kunnen de specialisten weer een tandje bijschakelen voor de laatste vlakke kilometers.

De renners bereiken finishplaats Pau via het eerder genoemde Jurançon, waarna een passage door een korte tunnel volgt, richting de vod van de laatste kilometer. De slotkilometer loopt ook nog lichtjes bergop, maar zo zwaar als in de Tour (een muur van 16%) zal het ditmaal niet worden. Aan de finish zullen we de eindtijden weten, maar een eerste indicatie krijgen we al bij de tussenpunten na 11,9 en 24 kilometer.

Start: 13.37 uur (start eerste renner)
Finish: 17.31 uur (finish laatste renner)

Dit artikel delen: