Tour de France 2020 – Etappe 9 van Pau naar Laruns (154km)

De tweede zondag van de Tour de France 2020 wordt gevuld met een tweede Pyreneeënrit. Tussen Pau en Laruns krijgt het peloton drie beklimmingen voor de kiezen. De finish ligt net als de dag ervoor in het dal.

Pau is een graag geziene stad in de Tour. Al 72 keer mocht Pau La Grande Boucle ontvangen. Vorig jaar was het Julian Alaphillipe die de tijdrit won rondom de Zuid-Franse plaats.

Vanuit Pau begint het peloton aan de tweede test in de Pyreneeën. Na een niet al te zware aanloop van vijftig kilometer komen de renners aan de voet van de eerste klim van de dag. De Col de la Hourcère is 11,1 kilometer lang en kent een gemiddeld stijgingspercentage van 8,8%. Opletten dus voor de klassementsmannen.

Na de top krijgt het peloton een korte afdaling, waardoor ze op hoogte blijven. Hier begint de Col de Soudet. De klim is ‘slechts’ 3,8 kilometer lang, maar kent een stijgingspercentage van 8,5% gemiddeld. Pas na de Soudet krijgen de renners de echte afdaling voor de kiezen. Na twintig kilometer komt het peloton aan in de vallei die leidt naar de laatste klim van de dag.

De Col de Marie Blanque is 7,7 kilometer à 8,6%. Het eerste gedeelte van de klim is het makkelijkste gedeelte. Pas in de laatste kilometers wordt de klim echt steil met uitschieters tot 12%. De eerste drie renners op de top krijgen acht, vijf en twee bonificatieseconden.

Na de top dalen de renners af in de richting van Bilhères-en-Ossau. De laatste kilometers lopen dan weer lichtjes omhoog richting de finish in Laruns. De laatste winnaar daar is Primoz Roglic. In 2018 reed de Sloveen weg van de favorietengroep in de afdaling van de Col d’Aubisque.

Dit artikel delen: