Tour de France 2020 – Etappe 8 van Cazères naar Loudenvielle (140km)

dinsdag 15 oktober 2019 om 16:18

De achtste rit betekent het begin van het Pyreneeënweekend van de Tour de France 2020. De rit voert in 140 kilometer van Cazères-sur-Garonne naar Loudenville. Onderweg bedwingen de renners drie cols. De finish ligt na een afdaling van een kleine acht kilometer.

Het is de eerste keer dat de Tour Cazères aandoet. Na de start is het de eerste veertig kilometer relatief vlak. De renners komen na 48 kilometer aan in Pont d’Oile. Hier begint de klim van de Col de Menté pas echt. Daarvoor liep de weg al een aantal kilometer omhoog aan 3%, maar op de klim zelf krijgen de renners stukken tot ruim 15% voorgeschoteld. Gemiddeld loopt de weg omhoog aan 8%. De Menté is officieel achttien kilometer lang aan 4,6%. Dat percentage heeft dus grotendeels te maken met de lange aanloop.

De klim kent een lange geschiedenis in de Tour, want hij komt sinds 1966 regelmatig voorbij. De passage over de Menté in 1971 is misschien de meest memorabele. In de afdaling gingen Luis Ocana en Eddy Merckx allebei tegen de grond. Het kostte de Spanjaard zijn droom op de gele trui.

Ook de Port de Balès kent een geschiedenis in de Tour. In 2010 trapte Andy Schleck hier zijn ketting eraf toen hij ten aanval trok. Op deze manier kon Alberto Contador de gele trui overnemen van de Luxemburger. De cijfers van de Port de Balès: 11,7 kilometer aan 7,7% gemiddeld.

De Col de Peyresourde is eveneens een oude bekende. Deze klim zat in 1910 al voor de eerste keer in de Tour en de laatste keer was tijdens de vorige editie. De pas kan van verschillende kanten worden beklommen: dit jaar rijden de renners vanuit Saint-Aventin omhoog. Vanaf deze zijde is de klim 9,7 kilometer lang aan 7,8% gemiddeld. Op de top kunnen de renners weer acht, vijf en twee bonificatieseconden verdienen.

Na de Peyresourde volgt een snelle afdaling van acht kilometer naar Loudenville, waar de laatste kilometer wel vlak is. Een stevig begin van de Pyreneeën dus!

Dit artikel delen: