Tour de France 2020 – Etappe 6 van Le Teil naar Mont Aigoual (191km)

dinsdag 15 oktober 2019 om 16:17

De zesde rit vertrekt vanuit het pittoreske Le Teil in de richting van het Centraal Massief. De startplaats staat ook wel bekend als de toegangspoort tot de Ardèche. Na 191 kilometer ligt de finish, voor de eerste keer, op de Mont Aigoual. Deze naam zal sommige mensen bekend voorkomen. In het boek ‘De Renner’ van Tim Krabbé gaat het over de Ronde van de Mont Aigoual.

De start van de etappe is in de Ardèche. Gedurende de etappe krijgen de renners licht glooiende wegen voor de kiezen, maar echt bergachtig is het niet. Dat beeld verandert als het peloton het dorpje Le Vigan trekt. Van daaruit is het nog 35 kilometer tot de streep en krijgen de renners een schoolvoorbeeld van een drietrapsraket voorgeschoteld. Een zware finale in de zesde etappe van de Tour de France 2020 dus.

De eerste serieuze klim van de dag is de Col de Mourèzes. De klim is zes kilometer lang aan 4,8% gemiddeld. Na een plateau van een aantal kilometer bereiken de renners de zwaarste klim van de dag. Vanuit Mandagout loopt de weg opnieuw omhoog. De Col de la Lusette is 11,7 kilometer lang aan een gemiddeld stijgingspercentage van 7,3%, maar stijgingspercentages met dubbele cijfers zijn op deze klim geen uitzondering. Op de top van deze klim liggen acht, zes en twee bonificatieseconden te wachten.

Vanaf de top van de Lusette is het nog 14 kilometer tot de finish op de Mont Aigoual. Na een korte afdaling is het nog 8,3 kilometer wanneer de weg weer omhoog loopt. De klim loopt tot de top omhoog aan een gemiddelde van 4%.

Dit artikel delen: