Tour de France 2020 – Etappe 4 van Sisteron naar Orcières-Merlette 1850 (157km)

Waar de eerste week normaal gezien vooral bestaat uit sprintersritten, heeft de ASO het roer dit jaar helemaal omgegooid. Op dag vier krijgen renners de eerste aankomst bergop van de Tour de France 2020 alvast voor de kiezen. De aankomst ligt, na 157 kilometer, in het skioord Orcières-Merlette 1850.

De laatste keer dat Sisteron een start mocht organiseren, was in 2010. Het was Mark Cavendish die de rit wist te winnen. In Bourg-les-Valence klopte de Brit Alessandro Petacchi en Tyler Farrar. Het was ook de rit waarin Mark Renshaw uit de Tour de France werd gezet voor het uitdelen van kopstoten tijdens de lead-out.

Tien jaar later is Sisteron dus terug een startplaats in de Tour. Vandaag krijgt het peloton wel een totaal andere rit voorgeschoteld. De vierde rit van deze Tour is namelijk de eerste met een aankomst bergop. Vanuit de start rijdt het peloton door het heuvelachtige gebied van Dévoluy. Rond dit skigebied overwinnen de renners enkele niet-gecategoriseerde beklimmingen. Na 150 kilometer begint de weg serieus omhoog te lopen naar Orcières-Merlette.

De slotklim is 7,1 kilometer lang aan 6,7% gemiddeld. In het begin is de klim relatief eenvoudig met stukken van 4%, maar in de laatste vier kilometer kent de klim stukken tot 9%. Een andere factor, die de klim lastig kan maken, is de wind. In de regio Gap kan het soms goed waaien, wat de aanvalslust van klassementsmannen kan wegnemen. Desondanks is het de tweede belangrijke afspraak in vier dagen voor de mannen van het algemeen klassement.

De laatste winnaar in Orcières-Merlette is Steven Rooks. In 1989 won de Nederlander hier de klimtijdrit.

Dit artikel delen: