Tour de France 2020 – Etappe 20 van Lure naar La Planche des Belles Filles (36km)

De plank van de mooie meisjes, oftewel La Planche des Belles Filles. De afgelopen jaren is deze klim uitgegroeid tot vaste waarde in de Tour de France. Afgelopen jaar was net Dylan Teuns die Giulio Ciccone klopte na een spannende tweestrijd.

Waar de laatste jaren La Planche des Belles Filles altijd in het begin van de Tour werd opgenomen, heeft het dit jaar de eer om de laatste klim van de Tour de France 2020 te zijn. En dan ook nog in een klimtijdrit!

De tijdrit van 36 kilometer start in Lure. De eerste vijftien kilometer is het parcours zo goed als vlak. Daarna begint de weg al lichtjes op te lopen, dat is het begin van de Col de la Chevestraye. Wat daarna volgt is een korte afdaling naar de voet van de slotklim.

Na dertig kilometer bereiken de renners dan een voor een het begin van de immens steile klim in de Vogezen. La Planche des Belles Filles is dit jaar ‘slechts’ 5,9 kilometer lang, maar kent een gemiddeld stijgingspercentage van 8,5% met uitschieters tot 20%!  Vorig jaar was de steile pukkel in de Vogezen een goeie zeven kilometer lang, dat kwam doordat er een stuk onverhard van een kilometer werd toegevoegd. Dit jaar slaat de Tour dit onverharde stuk over.

Dit artikel delen: