Tour de France 2020 – Etappe 18 van Méribel naar La Roche-sur-Foron (168km)

dinsdag 15 oktober 2019 om 16:25

De achttiende etappe is de derde Alpenrit op een rij. Genoeg om te mogen stellen dat de Alpen dit jaar de echte scherprechters zijn in de Tour de France van 2020. De rit voert, over een afstand van 168 kilometer, van Méribel naar La Roche-sur-Foron dwars door de Alpen.

Na 25 kilometer komen de renners aan bij de eerste klim van de dag, de Cormet de Roselend, een bekende in de Tour de France. In 2018 plaatste Tom Dumoulin hier een aanval in de afdaling samen met zijn ploeggenoot Søren Kragh Andersen, om vervolgens tweede te worden op La Rosière. Vorig jaar werd de klim uit het parcours gehaald tijdens de extreem ingekorte rit naar Val Thorens. De klim is 18,6 kilometer lang met een stijgingspercentage van gemiddeld 6%.

Na een snelle afdaling ligt de volgende klim op het peloton te wachten. De Col de Saisies is niets meer dan een tussendoortje. Hoe dan ook, met een lengte van 15 kilometer aan 5,1% gaat de klim wel in de benen kruipen van de renners. Na de afdaling gaat de weg gelijk weer omhoog. De Col de Aravis is voor de Belg Thomas De Gendt een col waar hij al eens als eerste boven kwam. In 2016 rondde hij als eerste de top op de Aravis, in de strijd voor de bolletjestrui. 2016 was ook de laatste keer dat de Aravis in het parcours was opgenomen.

Na een afdaling van ongeveer twintig kilometer komen de renners bij de steile beklimming naar het Plateau des Glières terecht. De eerste drie renners op de top krijgen acht, vijf en twee bonusseconden, maar daarvoor zal wel geknokt moeten worden. In zes kilometer stijgt de klim met 11,2% gemiddeld en, alsof dat nog niet intens genoeg was, eenmaal boven loopt de weg nog twee kilometer vals plat door over onverharde wegen.

De laatste klim van de dag is niet al te lang en steil, maar de Col de Fleuries heeft dan wel weer een fleurige naam. De klim is 5,5 kilometer lang aan 4,6% gemiddeld. Aan het einde van zo’n slopende rit en het einde van de derde week kan deze klim zomaar te veel zijn voor enkele klassementsmannen. Na de Fleuries is het nog tien kilometer, in dalende lijn, naar de finish in La Roche-sur-Foron.

Dit artikel delen: