Tour de France 2020 – Etappe 16 van La Tour-du-Pin naar Villard-de-Lans (164km)

Daar zijn de Alpen! Op Quatorze Juillet brengt de zestiende rit het peloton van La Tour-du-Pin naar Villard-de-Lens. Onderweg moeten de renners twee serieuze beklimmingen overbruggen. En dat een dag na de tweede rustdag.

Een overvloed aan wielergeschiedenis als het om Villard-de-Lens gaat. Zo wist in 1990 Erik Breukink er een etappe op zijn naam te schrijven, in navolging van grote namen als Pedro Delgado (tot tweemaal toe zelf in 1987 en 1988) en Laurent Fignon (1989).

De eerste klim van de dag is de Col de Porte. Na 66,5 kilometer is de Porte een echt opwarmer voor wat komen gaat. Met zijn zeven kilometer aan 7% en uitschieters tot 9% is de Porte een mooie springplank voor aanvallers.

Na een korte afdaling volgt eerst een korte klim naar de top van de Côte de Rével, vooraleer het peloton zich mag opmaken voor de volgende klim. De vermoeide renners beginnen dan aan La Montée de Saint-Nizier-du-Moucherotte. In totaal is deze klim 14,6 kilometer lang aan 6,5%. Het is een zeer regelmatige klim, die weinig echte uitschieters kent.

Na de top volgt een plateau van een kleine twintig kilometer, waarna de renners zich mogen opmaken voor een kleine uitsmijter aan het einde. De laatste 2,4 kilometer naar Villard-de-Lens lopen aan 6,6% gemiddeld omhoog. Gaat hier het klassement van de Tour de France 2020 op de schop?

Dit artikel delen: