Tour de France 2020 – Etappe 15 van Lyon naar Grand Colombier (175km)

dinsdag 15 oktober 2019 om 16:23

De renners trekken vanuit Lyon naar het noorden in de richting van de Jura. Hier finishen ze bovenop de zware Col de Grand Colombier. De vijftiende rit van de Tour de France 2020 is er dus weer een voor de klimmers.

Onderweg bedwingen ze de Grand Colombier maar liefst driemaal, dus na de rit van vandaag kennen de renners de lastige klim uit de Jura heel goed. De eerste twee keer rijden de renners niet tot de top, alleen bij de derde en laatste keer rijden ze tot het hoogste punt. Dat is ook gelijk de finish.

De eerste klim van de dag is Montée de la Selle de Fromentel, met een lengte van 11,1 kilometer aan 8,1%. Het venijn van de klim zit hem in de staart, want de laatste drie kilometer lopen omhoog aan respectievelijk 11,5%, 14,5% en 12,5%, gemiddeld!

Daarna volgt een afdaling naar Lochieu waar de volgende klim begint. De Col de la Biche is in het begin relatief gemakkelijk, maar de laatste zeven kilometer lopen omhoog aan gemiddeld 8,9%.

Na een snelle afdaling naar Culoz begint de slotklim naar de top van de Grand Colombier. Deze kant is 17,4 kilometer lang en overwint in totaal 1.244 meter. Dat betekent dat de weg gemiddeld met 7,1% stijgt. De Grand Colombier staat bekend om zijn onregelmatigheid. Tot tweemaal toe stijgt het wegdek met 12%, maar die stukken worden ook afgewisseld met stukken van 4 à 5%. Mocht het een sprint bergop worden tussen de toppers, dan is het goed te vermelden dan de laatste honderden meters aan 10% omhoog lopen.

Dit artikel delen: