Tour de France 2020 – Etappe 14 van Clermont-Ferrand naar Lyon (197km)

De veertiende rit is 197 kilometer lang en brengt de renners van Clermont-Ferrand naar Lyon. De etappe is alles behalve vlak en kan worden bestempeld als een overgangsrit. In de finale liggen drie korte en venijnige klimmetjes te wachten.

Na het startschot in Clermont-Ferrand vervolgt het peloton zijn weg in de richting van de Alpen. Het Centraal Massief wordt achtergelaten na de zware rit van gisteren. Voordat de renners aankomen in Lyon wachten onderweg nog twee kleine beklimmingen, respectievelijk de Monts du Forez en Col du Béal.

Gezien het profiel van de etappe is er een grote kans dat veel mannen in de vlucht willen zitten. Het kan dus een tijdje duren voordat de kopgroep wegrijdt. Waarschijnlijk wordt het verschil gemaakt op de twee beklimmingen van de dag.

De finale vindt plaats in Lyon. Met nog vijftien kilometer te gaan beginnen de renners aan de eerste van drie korte klimmetjes. De Côte de la Duchère is 1,6 kilometer aan 4,1%, waarbij de eerste helft met een stijging van 6,8% het lastigst is. Daarna trekken de renners over de Montée de l’Observance (500 meter à 10%) en de Côte de la Croix-Rousse (1,8 kilometer à 4,5%) naar de zo goed als vlakke laatste vijf kilometer.

In 2013 won Matteo Trentin in Lyon na een soortgelijke finale. Hij klopte Michael Albasini en de inmiddels gestopte Andrew Talansky. Wie wint er tijdens de Tour de France 2020 in Lyon?

Dit artikel delen: