Tour de France 2020 – Etappe 13 van Châtel-Guyon naar Puy Mary (191km)

dinsdag 15 oktober 2019 om 16:43

4.400, dat is het aantal hoogtemeters dat de renners moeten overwinnen tussen Châtel-Guyon en Puy Mary. De dertiende etappe van de Tour de France 2020 voert de renners over 191 kilometer dieper het Centraal Massief in.

Het peloton trekt vanuit de start richting Clermont-Ferrand. Tot aan de voet van de de eerste klim rijdt het peloton over glooiende wegen. De Col de Ceyssat is de eerste serieuze opdracht van de dag. De klim kent een gemiddeld stijgingspercentage van 5,9% over 11,8 kilometer. De top ligt na 35,5 kilometer, waarna de weg constant op en af gaat.

Na 85 kilometer koers ronden de renners de tweede klim van de dag: de Côte de la Stèle is een klim van 7,1 kilometer à 5,5%. Ook hierna blijft het onophoudelijk op en af gaan, maar het zwaartepunt ligt toch in de laatste vijftien kilometer.

De slotklim kan in tweeën gedeeld worden. Eerst moeten de renners de gemene Col de Neronne overwinnen. Met zijn lengte van 3,8 kilometer is die niet lang, maar het stijgingspercentage compenseert dat. De klim loopt aan 9,1% gemiddeld omhoog, maar kent meerdere stukken in dubbele cijfers. Bovenop zijn weer acht, vijf en twee bonificatieseconden te verdienen.

Na een kort plateau van vier kilometer begin de slotklim naar Puy Mary echt. De Pas de Peyrol is 5,4 kilometer lang aan 8%. Het is de eerste keer dat de klim in het Tourparcours is opgenomen. Het is vooral uitkijken naar de laatste 2,5 kilometer, want die kennen stroken van 11% en hoger.

Dit artikel delen: