Tour de France 2020 – Etappe 1 van Nice naar Nice (170km)

dinsdag 15 oktober 2019 om 15:33

De eerste rit van de Tour de France 2020 wordt verreden in en rond Nice. Het is voor de tweede keer in de geschiedenis dat de Zuid-Franse stad Le Grand Départ organiseert. De eerste keer was 1981 toen Bernhard Hinault de proloog won. De laatste keer dat de Tour in Nice neerstreek was in 2013: het was Orica-Greenedge dat de ploegentijdrit won. Simon Gerrans nam toen de gele trui over van de Belg Jan Bakelants.

Na zeven jaar keert het peloton dus terug naar Nice. De Tour begint dit jaar met een heuvelrit, door de omgeving van het plaatsje aan de Middellandse Zee. In totaal fungeert Nice tweemaal als finishplaats en driemaal als startplaats deze ronde.

Tijdens de eerste rit rijdt het peloton een drietal lussen door het landschap van de Côte d’Azur. Vanuit de start loopt het een kleine zeventien kilometer lang omhoog naar Aspremont. Na deze klim met bescheiden stijgingspercentages dalen de renners af richting Carros. 25 kilometer verder bereikt het peloton voor de eerste keer de finishlijn, om exact dezelfde lus nogmaals af te leggen.

In de derde lus klimt het peloton opnieuw richting Aspremont, maar na de top maken de renners een extra lusje door het Zuid-Franse landschap richting Tourette-Levens. Hier krijgen de renners de klim naar Levens voorgeschoteld. De klim is in totaal acht kilometer lang aan 3 à 4%. De top van de laatste hindernis ligt op 31 kilometer van de streep. Vanaf daar loopt de weg in dalende lijn of vlak.

Dit artikel delen: