Tour de France 2020 – Etappe 1 van Nice naar Nice (170km)

donderdag 25 juni 2020 om 15:33

Tour de France 2020 profiel etappe 1
Tour de France 2020 begint dit jaar in Nice. Het is voor de tweede keer in de geschiedenis dat de Zuid-Franse stad Le Grand Départ organiseert. De eerste keer was in 1981 toen Bernhard Hinault de proloog won. De laatste keer dat de Tour in Nice neerstreek was in 2013: het was Orica-Greenedge dat toen de ploegentijdrit won. Simon Gerrans nam die dag de gele trui over van de Belg Jan Bakelants.

Na zeven jaar keert het peloton dus terug naar de Nice. De Tour begint dit jaar met een heuvelrit, door de omgeving van de stad aan de Middellandse Zee. In totaal fungeert Nice tweemaal als finishplaats en driemaal als startplaats deze ronde.

Tijdens de eerste rit rijdt het peloton een drietal lussen door het landschap van de Côte d’Azur. Vanuit de start loopt het een kleine zeventien kilometer lang omhoog naar Aspremont. Na deze klim met bescheiden stijgingspercentages dalen de renners af richting Carros. 25 kilometer verder bereikt het peloton voor de eerste keer de finishlijn, om exact dezelfde lus nogmaals af te leggen.

In de derde lus klimt het peloton opnieuw richting Aspremont, maar na de top maken de renners een extra lusje door het Zuid-Franse landschap richting Tourette-Levens. Hier krijgen de renners de klim naar Levens voorgeschoteld. De klim is in totaal acht kilometer lang aan 3 à 4%. De top van de laatste hindernis ligt op 31 kilometer van de streep. Vanaf daar loopt de weg in dalende lijn of vlak.

Dit artikel delen: