Tour de France 2019 – Etappe 9 van Saint-Étienne naar Brioude (170,5km)

Tour de France 2019, Etappe 9, Saint-Étienne – Brioude, 170,5 km

Quatorze Juilliet! De Franse feestdag! De negende etappe van de Tour de France 2019 begint daar waar de achtste rit is geëindigd, namelijk Saint-Étienne. In westelijke richting maakt het peloton vaart voor een heuvelachtige etappe, waarin het geen moment echt vlak is. Hoewel grote bergen uitblijven, is deze rit bijna ‘opgedragen’ aan Romain Bardet.

Twee jaar geleden nog wist Warren Barguil voor een Franse jubelstemming te zorgen door namens Team Sunweb de etappe naar Foix op zijn naam te schrijven. Hij wist daarmee een Franse droogte van twaalf jaar weg te vegen. Het was tot dan toe namelijk van 14 juli 2005 geleden dat een Fransoos op de nationale feestdag won: David Moncoutié zegevierde destijds in Digne. De allereerste Franse zege op Quatorze Juilliet dateert van 1906, toen Georges Passerieu in Marseille de winst pakte. Als een thuisrijder vandaag weet te winnen, betekent het de dertigste Franse zege op 14 juli in de Tour de France.

Het moet gebeuren op weg naar Brioude. Al na 35 kilometer doemt de eerste echte klim op, namelijk de Mur d’Aurec-sur-Loire van eerste categorie. Deze is 3,2 kilometer lang en kent een bijzonder hoog stijgingspercentage, namelijk 11% gemiddeld. Daarna blijven de renners op een plateau en golft het parcours verder op en neer. De tussensprint ligt na 92 kilometer in Arlanc, waarna direct de Côte de Guillaumanches (3e categorie) begint. Het parcours is dan al bijna in Brioude, maar het maakt nog een zuiderlijk ommetje richting een klimmetje.

Is de slotfase dan wel vlak? Nee, ook dat niet. Vijftien kilometer voor de eindstreep ligt de Côte de Saint-Just, die niet vernoemd is naar die voetballer van Feyenoord overigens. De Saint-Just is 3,6 kilometer lang aan een gemiddelde van 7,2%. De organisatie heeft de klim aangemerkt als Bonification Point, dus er zijn naast bergpunten ook bonificatieseconden (8, 5 en 2 seconden) te verdienen voor de eerste drie renners. De top ligt op 12,5 kilometer van de finish. Daarna gaat het in dalende lijn richting de streep, waar mogelijk een sprint op hoge snelheid wacht van de snelle puncheurs. De finale biedt ook zeker kansen voor de renner die alleen de top van de Saint-Just weet te bereiken.

Maar wat is de link met Romain Bardet dan? Brioude is zijn woonplaats. Het is pas de tweede keer dat de Tour Brioude aandoet. Eerder was dat het geval in 2008, toen in de stad in de Haute-Loire een etappe begon. Naast Bardet is Brioude ook de thuisstad van MTB-downhiller Amaury Pierron (won vorig jaar de World Cup Downhill) en rugbyer Jessy Trémoulière (beste van de wereld in 2018).

Totale afstand: 170,5 kilometer
Start: 13.05 uur
Finish: Tussen 17.20 en 17.40 uur

Dit artikel delen:

Populair

Materiaalzone