Tour de France 2019 – Etappe 8 van Mâcon naar Saint-Étienne (200km)

Tour de France 2019, Etappe 8, Mâcon – Saint-Étienne, 200 km

De achtste etappe van de Tour de France 2019 kent de nodige hoogtemeters en maar liefst zeven gecategoriseerde beklimmingen. Vooral het middenstuk van de 200 kilometer lange etappe kent zo zijn hindernissen. Gestart wordt in Mâcon, de stad aan de Saône die tijdens de Honderdjarige Oorlog in puin lag. Van de oude Saint-Vincent-kathedraal is weinig meer over. Mâcon ontvangt de Tour voor de zesde keer.

Ten westen en noordwesten van Mâcon ligt een gebied dat bekend staat om de voornamelijk wijn, de Mâconnais, maar het parcours trekt vanuit de stad zuidwaarts. Achtereenvolgens de Col de la Croix Montmain (6,1 km aan 7%), de Col de la Croix de Thel (4,1 km aan 8,1%), de Col de la Croix Paquet (2,1 km aan 9,7%) en de Cote d’Affoux (8,5 km aan 4,5%) moeten worden bedwingen tussen kilometer 50 en kilometer 100.

Daarna volgt een glooiend en vooral dalend tussenstuk richting de tweetrapsraket Cote de la Croix de Part (4,9 km aan 7,9%) en de Cote d’Aveize (5,2 km aan 6,4%). Vanaf de top van de Aveize is het nog ruim 50 kilometer tot de finish in Saint-Étienne. Vlak is de route tot dan toe allerminst. Sterker nog, twaalf kilometer voor de meet ligt met de Cote de la Jallière (1,9 km aan 7,9%) nog een behoorlijk lastige heuvel.

Opvallend aan de Jallière is dat hier – naast bergpunten – ook extra bonificatieseconden te verdienen zijn: het Bonification Point. De renner die hier als eerste bovenkomt, verdient acht boniseconden. De tweede krijgt er vijf en de derde ontvangt twee seconden bonus. Op de profielen zijn deze speciale tussensprints aangeduid met het gele blokje en de B. In het vervolg van de Tour zitten deze sprints ook nog in etappes 9, 12, 15, 18 en 19.

De laatste kilometer is wel zo goed als vlak, maar het is de vraag welk type renner hier in Saint-Étienne gaat strijden voor de ritwinst. Het lijkt een rit voor de puncheurs in de categorie Alaphilippe-Matthews, of juist de aanvallers! De finish ligt niet ver van het Stade Geoffroy Guichard van de lokale voetbalclub Saint-Étienne, de club die afgelopen seizoen vierde werd in de Ligue 1.

In 2014 was het Alexander Kristoff die in Saint-Étienne won na een heuvelrit. Saint-Étienne is historische grond voor wielrennen in Frankrijk. De allereerste Franse fiets werd hier in het jaar 1886 in elkaar gezet. En kijk waar we nu – 133 jaar later – zijn! Voor Saint-Étienne is het bepaald niet de eerste keer dat het Tourcircus er neerstrijkt, het is namelijk al de 26ste keer in de studentenstad.

Totale afstand: 200 kilometer
Start: 12.10 uur
Finish: Tussen 17.10 en 17.45 uur

Dit artikel delen: