Tour de France 2019 – Etappe 7 van Belfort naar Chalon-Sur-Saône (230km)

Tour de France 2019, Etappe 7, Belfort – Chalon-Sur-Saône, 230 km

We durven er veel geld op zettend dat dit een etappe is waar veel renners tegen opkijken. De rit is dan wel grotendeels vlak, maar met zijn 230 kilometer krijgen we vandaag wel de langste etappe van de hele Tour op ons bord.

Starten doen we in Belfort, een stadje dat in het verleden al geregeld als startplaats van Tourritten maar vooral ook ritten in de Ronde van de Toekomst fungeerde. Twee jaar terug was Jasper Philipsen immers de beste in een etappe die vanuit Belfort vertrok. Kan hij dat kunstje nog eens overdoen?

De kans is in ieder geval zeer groot dat we weer gaan sprinten, want de drie hellingen die onderweg op het programma staan, stellen – zeker vergeleken met het klimwerk van de voorbije dagen – maar bitterweinig voor. De Col de Ferrière (2,7 kilometer aan 4,6 procent) en Côte de Nans-sous-Saint-Anne (3,5 kilometer aan 5,7 procent) zijn van de vierde categorie en de Côte de Chassange-Saint-Denis (4,3 kilometer aan 4,7 procent) van de derde.

Daarna rijden de renners de Jura binnen en is het nog ruim 110 kilometer koersen over biljartvlakke wegen. We houden voortdurend het zuidwesten aan en komen onderweg verder nog bekende Toursteden als Vesoul en Besançon tegen. De tussensprint in Mervans ligt op 34 kilometer van de streep. Daarna gaat het in snelvaart richting Chalon-Sur-Saône, voor een biljartvlakke sprint.

Chalon-Sur-Saône fungeerde al sinds 1988, toen Thierry Marie won, al niet meer als aankomstplaats van een Tourrit. Wel werd er twee jaar geleden nog eens gesprint in Parijs-Nice. Sam Bennett kende er toen zijn doorbraak als topsprinter door onder andere Alexander Kristoff, John Degenkolb, Marcel Kittel en André Greipel het nakijken te geven. Dat kunstje zal hij ditmaal niet kunnen overdoen, want bij BORA-hansgrohe draait alles dit seizoen natuurlijk rond drievoudig wereldkampioen Peter Sagan.

Dit artikel delen:

Populair

Materiaalzone