Tour de France 2019 – Etappe 6 van Mulhouse naar La Planche des Belles Filles

maandag 29 oktober 2018 om 15:28

Tour de France 2019, Etappe 6, Mulhouse – La Planche des Belles Filles, 160,5 km

De eerste bergop aankomst! De Vogezen zijn in de eerste week het decor van de eerste serieuze bergetappe. Onderweg liggen eerst nog zes beklimmingen, al dan niet gecategoriseerd, alvorens de slotklim naar La Planche des Belles Filles aangedaan wordt. In het vertrek wordt Le Grand Ballon beklommen, ware het niet dat dat via de zijde van Le Markstein (13,8 km aan 5,2%) wordt gedaan. Hierdoor wordt daarna alleen nog een kort stukje naar de top (1,3 km aan 7,8%) gemeten voor Le Grand Ballon. Wel volgt een kilometerslange afdaling richting de volgende klim.

Dat is de Col du Hunsdruck (6,1 km aan 6,4%). Na de top is het nog ongeveer 85 kilometer tot de finish. De volgende col is de Ballon d’Alsace (10,9 km aan 5,8%) van bijna 11 kilometer lang. Na de afdaling is het nog veertig kilometer, waarin de Col des Croix (3,5 km aan 5,2%) en de Col des Chevreres (3,8 km aan 9,1%) liggen.

In Plancher-Les-Mines begint de slotklim van de dag. Het is de eerste aankomst bergop van deze Tour: La Planche des Belles Filles. Een col van 7 kilometer lang aan een gemiddeld stijgingspercentage van 8,5%. De laatste keer won hier Fabio Aru, maar ook Vincenzo Nibali en Chris Froome wisten hier al eens te winnen. Dit keer is de klim zelfs nog iets langer, met een nog steiler einde.

Dit artikel delen: