Tour de France 2019 – Etappe 6 van Mulhouse naar La Planche des Belles Filles (160,5km)

Tour de France 2019, Etappe 6, Mulhouse – La Planche des Belles Filles, 160,5 km

We zijn intussen op dag zes aangekomen en kunnen – eindelijk – de eerste aankomst bergop aankondigen. Ook het voorgeborchte van slotklim La Planche des Belles Filles is allesbehalve makkelijk, het gaat eigenlijk de hele dag op en af. Een etappe om van de smullen!

Starten doen we in Mulhouse, een dorpje dat misschien wel een belletje doet rinkelen door de fantastische solo van Tony Martin in 2014. De Duitse alleskunner reed ruim vijftig kilometer alleen, om vervolgens glansrijk te triomferen in het Vogezendorpje.

Ook vandaag is de openingsfase niet te onderschatten. Le Markstein is een ware Vogezenreus en met zijn 10,8 kilometer aan 5,4 procent meteen ook de langste klim van de dag. Op de top volgt met de Grand Ballon nog een uitloper van 1,3 kilometer aan negen procent. De vroege vlucht van de dag zal op deze helling gevormd moeten worden en de verwachting is dan ook dat we enkele sterke beren vooraan zullen krijgen. Misschien waagt er zelfs een favoriet die al wat tijd verloren heeft een poging.

Tussen de daaropvolgende Col du Hundsruck (5,3 kilometer aan 6,9 procent) van tweede categorie en Ballon d’Alsace (11 kilometer aan 5,8 procent) van eerste categorie treffen de renners nog wel een – weliswaar lichtoplopende – vallei, maar vanaf de Ballon d’Alsace is het vrijwel alleen nog maar ofwel klimmen, ofwel dalen geblazen. Voorafgaand aan de echte finale van deze monsteretappe doemt ook nog de Col des Croix (3,3 kilometer aan 6,1 procent) op. Maar die stelt eigenlijk maar weinig voor.

We zaten natuurlijk vooral te wachten op het tweeluik Col des Chevrères – La Planche des Belles Filles. Wederom heeft de organisatie met eerstgenoemde helling van 3,5 kilometer aan 9,5 procent een uitstekend moment gekozen om 8, 5 en 3 bonificatieseconden uit te rijken. Via de daaropvolgende afdaling gaat het vrijwel direct richting La Planche des Belles Filles, die met zijn 7 kilometer aan een stijgingspercentage van 8,7 procent nog iets langer is dan bij de voorgaande passages. De organisatie toverde namelijk een extra, onverharde kilometer met stukken tot maar liefst 24 procent uit zijn hoed. De maskers zullen bovenop deze plank van de mooie meisjes dus eindelijk écht kunnen afvallen.

La Planche des Belles Filles werd pas in 2012 voor het eerst in de Tour opgenomen maar heeft op korte tijd wél naam gemaakt. Wellicht zit het duel tussen Sky-ploegmaats Bradley Wiggins en Chris Froome, waarbij laatstgenoemde de bovenhand nam en zich definitief aan de top vestigde, daar wel voor iets tussen. Vincenzo Nibali was twee jaar later de beste en in 2017 mocht Fabio Aru er even de gele trui aantrekken. Het moge duidelijk zijn: bovenop deze helling winnen alleen maar grote namen.

De bergtop dankt zijn naam aan een legende ten tijde van de Dertigjarige Oorlog (1618-1648), die werd gevoerd tussen verschillende Europese mogendheden. Als we het verhaal mogen geloven, waren Zweedse huurlingen gestationeerd in het nabijgelegen gebied Plancher-les-Mines. En mannen die lange tijd van huis zijn, zoeken op een gegeven moment naar afleiding. En zo lieten ze hun oog vallen op de meisjes en vrouwen uit de omgeving, die op hun beurt vluchtten naar de top van La Planche des Belles Filles.

De opgejaagde vrouwen besloten uiteindelijk om zelfmoord te plegen, aangezien ze niet het slachtoffer wilde worden van misbruik. Ze sprongen dan ook massaal van het plateau af, in de wateren van het eronder gelegen meer. Dit meer draagt sindsdien de naam Étang des Belles Filles (vijver van de mooie meisjes). Een houten beeld op de flanken van La Planche herinnert nog dagelijks aan het vreselijke lot van de betreurde vrouwen.

Dit artikel delen: