Tour de France 2019 – Etappe 5 van Saint-Dié-des-Vosges naar Colmar (175,5km)

Tour de France 2019, Etappe 5, Saint-Dié-des-Vosges – Colmar, 175,5 km

Het echte klimwerk begint eigenlijk pas vandaag. Via Saint-Dié-des-Vosgès, het dorpje van Napoli-voetballer Kalidou Koulibaly, rijden de renners het middengebergte van de Vogezen binnen. De niet zo lastige Col de Saales is nog niet gecatalogeerd, maar vanaf de Côte de Grendenburg (3,4 kilometer aan 4,9 procent) is het echt menens. Dankzij deze lastige vijftig openingskilometers zullen we vermoedelijk alleen maar sterke beren in de vlucht van de dag krijgen, wat zijn kans op slagen fors doet toenemen.

Vervolgens krijgen we een lang, vlakker tussenstuk waar we na 71 kilometer in Heiligenstein de tussensprint van de dag vinden. Na een kleine honderd kilometer beginnen we aan de finale waarin de vlakke wegen eerder zeldzaam zijn.

Beginnen doen we met de Côte du Haut-Koenigsbourg (5,9 kilometer aan 5,9 procent), meteen ook de allereerste klim van tweede categorie in deze Ronde van Frankrijk die met zijn kasteel op de top een bijzondere bezienswaardigheid te bieden heeft. De Côte des Trois-Epis, voorafgegaan door de korte, maar niet-gecatalogeerde Kaysersberg, is meteen de volgende kanjer van de tweede categorie die op de renners ligt te wachten. Met zijn vijf kilometer aan 6,7 procent is deze Vogezenreus iets korter, maar wel een beetje steiler dan zijn voorganger. Het is dan nog ruim 35 kilometer tot de finish.

Apotheose van de dag is de Côte des Cinq-Châteaux. Officieel is deze 4,6 kilometer lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 6,1 procent, maar na de finishvlag op de top blijft de klim nog even vals plat omhooglopen, vooraleer de renners de afdaling richting Colmar aanvatten. Eens beneden zijner nog vijf vlakke kilometers, maar echt veel kan daar niet meer rechtgezet worden.

De laatste Touraankomst in Colmar dateert al van 2009. Toen was Heinrich Haussler – toen nog met de Duitse nationaliteit – de beste na een lange solo. De renner van Cervelo kwam in tranen over de streep. Sinds 2010 fungeert Colmar echter voornamelijk ieder jaar als start- of aankomstplaats in de Ronde van de Elzas, een 2.2-koers die in het verleden winnaars als Wilco Kelderman, Thibaut Pinot en Maximilian Schachmann voortbracht.

Dit artikel delen: