Tour de France 2019 – Etappe 4 van Reims naar Nancy (213,5km)

Tour de France 2019, Etappe 4, Reims – Nancy, 213,5 km

In etappe vier zijn de sprinters weer aan zet. Vertrekken doen we in Reims, de stad waar we ook tijdens de tweede etappe al eens passeerde en waar vooral André Greipel goede herinneringen zal koesteren. Hij was er in 2014 de tot nu toe laatste etappewinnaar.

De renners trekken vrijwel meteen oostwaarts en vinden onderweg amper noemenswaardige hindernissen. We vinden met de Côte de Rosières en de Côte de Maron onderweg wel twee klimmetjes van vierde categorie op de route, maar om de sprinters daar overboord te gooien, zal er toch een klein wonder moeten gebeuren. Hoewel, de Côte de Maron (3,1 km aan 5,1 procent) ligt op amper vijftien kilometer van de aankomst. Wie gelost wordt, heeft niet bijster veel tijd om terug aansluiting te vinden.

Toch verwacht Tourdirecteur Christian Preud’homme hier ‘gewoon’ een massasprint. De laatste anderhalve kilometer bevatten geen bochten meer en gaan zelfs lichtjes bergaf, dus zal deze sprint in Nancy aan een bijzonder hoog tempo gebeuren.

Nochtans staat Nancy meestal bekend om zijn iets lastigere etappes, getuige prestigieuze ritwinnaars als Fausto Coppi, Joop Zoetemelk, Bernard Hinault en Phil Anderson. De etappe die Zoetemelk in 1973 won was zelfs nagenoeg identiek aan die van dit jaar. Matteo Trentin was in 2014 de laatste die zijn handen in Nancy in de lucht mocht gooien. De Italiaan van het toenmalige Omega Pharma-Quick Step overleefde de lastige finale en versloeg Peter Sagan met een minimaal verschil in een sprintje.

Dit artikel delen: