Tour de France 2019 – Etappe 3 van Binche naar Épernay

maandag 29 oktober 2018 om 15:20

Tour de France 2019, Etappe 3, Binche – Épernay, 215 km

De derde etappe van de Tour de France 2019 kent een heuvelachtige slotfase. Het is de overgangsetappe die het Belgische Grand Départ uitzwaait en Frankrijk verwelkomt. Startplaats Binche ligt in het Waalse deel van België en is bekend van de eendagskoers Binche-Chimay-Binche. Ook vandaag rijden de renners van Binche naar Chimay (aan de Franse grens), maar dit keer wordt er geen rechtsomkeert gemaakt. De koers gaat in één rechte lijn naar het zuiden, richting Épernay, gelegen in de champagnestreek.

Bij het plaatsje Macquenoise, vlak voor Hirson, passeert het peloton de grens. Reims wordt zestig kilometer voor de finish gepasseerd. Deze plaats was in 2014 nog organisator van een door André Greipel gewonnen sprintfinish. Als Épernay dichterbij komt, doemen ook de heuvels op. In de laatste 50 kilometer liggen zeven heuvels, waarvan er vier een categorie mee hebben gekregen. Drie zijn vierde categorie (Cote d’Hautvillers, Cote de Champillon en de Cote du Mont Bernon) en daartussen een van derde categorie. Dat is de Cote de Mutigny, van 900 meter aan 12,2%. Hier gaan de sprinters het moeilijk krijgen, maar ook moeilijk genoeg?

De top van de Mont Bernon ligt op 3,5 kilometer van de finish. Na een korte afzink gaat ook de laatste kilometer de weg omhoog, al is het maar lichtjes.

Dit artikel delen: