Tour de France 2019 – Etappe 21 van Rambouillet naar Parijs (128km)

De 106e Tour de France zit er bijna weer op. De renners hebben weer drie weken gestreden voor het geel, groen, wit, de bolletjestrui, een ritoverwinning of gewoon om de ronde uit te rijden. Vandaag staat er nog één etappezege op het spel, maar wel een hele mooie: namelijk die met aankomst op de Champs-Elysées. Maar voor we een laatste sprint krijgen op hoge snelheid, is het tijd voor wat ontspanning. Het is immers de traditionele ‘feestetappe’ naar Parijs.

De renners zullen aan een slakkengangetje (al is het lang niet meer zo als vroeger) koersen naar de stad van de liefde. De renners vertrekken ten zuidwesten van de metropool, in Rambouillet, zo’n 45 kilometer van de Champs-Elysées. Rambouillet is vooral bekend vanwege het gelijknamige kasteel van Rambouillet (nog altijd het buitenverblijf van de Franse presidenten) en zijn uitgestrekte bossen. Het peloton vertrekt iets na zessen richting het oosten, voor de laatste twee klimmetjes in deze Ronde van Frankrijk.

Proost! – foto: Cor Vos

Op de Côte de Saint-Rémy-lès-Chevreuse (1,3 km aan 6,1%) en de Côte de Châteaufort (900 meter aan 4,9%) zijn nog enkele bergpunten te verdienen, maar het zal waarschijnlijk niet meer uitmaken voor de bergtrui. En mocht dit wel het geval zijn, dan hebben we nog iets om naar uit te kijken. Vervolgens gaat het via de ongecategoriseerde Côte de l’Homme Mort (1,9 km aan 4,4%) en Meudon naar Parijs.

Na goed zeventig kilometer trekken de renners door de Jardin du Luxembourg, het schitterende stadspark van Parijs, dat vanwege de rust erg populair is onder studenten (die hier angstvallig proberen om de laatste formules in hun hoofd te stampen voor dat verrekte tentamen) en gezinnen. Na tachtig kilometer rijden de renners voor het eerst de Champs-Elysées op.

Geraint Thomas en Chris Froome vieren de Tourzege – foto: Cor Vos

Er worden acht rondjes gereden over de belangrijkste straat van Parijs, met elke keer weer het vaste rondje om de Arc de Triomphe. Na flink wat grappen en grollen, nippen aan een glaasje champagne en de groetjes aan het thuisfront, wordt het tempo nog één keer de hoogte ingejaagd. En gaan we na 128 kilometer nog één sprinten. En roepen we na afloop weer in koor: Vive le Tour!

Laatste tien winnaars in flag-fr Parijs
2018: flag-no Alexander Kristoff
2017: flag-nl Dylan Groenewegen
2016: flag-de André Greipel
2015: flag-de André Greipel
2014: flag-de Marcel Kittel
2013: flag-de Marcel Kittel
2012: flag-gb Mark Cavendish
2011: flag-gb Mark Cavendish
2010: flag-gb Mark Cavendish
2009: flag-gb Mark Cavendish

Start: 18.10 uur
Finish: 21.10-21.29 uur

Dit artikel delen: