Tour de France 2019 – Etappe 20 van Albertville naar Val Thorens

maandag 29 oktober 2018 om 15:38

Tour de France 2019, Etappe 20, Albertville – Val Thorens, 130 km

De voorlaatste etappe van de Tour de France 2019 kan nog een allesbepalende zijn. In slechts 130 kilometer rijden de heren renners over drie cols, met als fenomale afsluiter de col naar Val Thorens. Onder Nederlandse ski-liefhebbers een druk bezocht wintersportoord. Op deze dag even niet, dan is het aan de wielrenners om naar boven te slalommen. Onderweg liggen bijna 4.500 hoogtemeters.

Het ooit olympische Albertville is de startplaats. Vanuit hier gaat het direct naar de voet van de eerste klim van de dag, de Cormet de Roseland. Dit gebeurt in twee delen, namelijk eerst de Col du Meraillet (top na 30 km), direct gevolgd door acht kilometer naar de top van de Roseland (top na 38 km). In totaal goed voor 20 kilometer klimmen aan 6,1%. Na de afdaling en een kort stuk vallei is het tijd voor de Cote de Longnefoy, van 6,6 kilometer aan 6,5%. De top ligt even na de helft van de etappe. Een korte afzink brengt het peloton aan de klim naar Val Thorens, ook wel Valtho genoemd.

33 kilometer en 800 meter. Dat moeten de renners nog klimmend afleggen om de finish te bereiken. Nou ja, klimmend. Er zijn enkele dalende passages, maar daardoor wordt het gemiddelde stijgingspercentage ook wat verbloemd. Er zitten diverse kilometers bij met een bijzonder steil stijgingspercentage. De steilste zit helemaal aan het begin, maar  ook de laatste zeven kilometer lopen steil naar de top. Die ligt overigens zo rond de 2.365 meter. Een etappe en een finish om duimen en vingers bij af te likken!

Hoe die klim vroeger beklommen werd? Nelson Rodriguez wist er in 1994 een etappe te winnen! De pixels kun je zo tellen op je scherm, maar beelden uit de oude doos zijn altijd de moeite waard.

Dit artikel delen: