Tour de France 2019 – Etappe 20 van Albertville naar Val Thorens (130km)

Alsof het allemaal nog niet zwaar genoeg is geweest deze Tour. De renners kregen al La Planche des Belles Filles op hun bordje, moesten al de Col du Tourmalet en de Mur de Péguère beklimmen en werden vrijdag nog geconfronteerd met de loodzware Col de l’Iseran. Maar ook in de voorlaatste etappe – op weg naar Vol Thorens – zullen de renners nog afzien, zoveel is zeker. In slechts 130 kilometer koersen de inmiddels moegestreden matadoren over drie serieuze cols. Sterker nog: de helft van de tijd gaat het bergop!

We starten in Albertville, dat 27 jaar geleden nog de eer had om de Olympische Winterspelen te organiseren. Het werden de Spelen van schaatsster Gunda Niemann. Van slalommer Alberto Tomba. Van de toen pas 16-jarige schansspringer Toni Nieminen. Maar toch ook een beetje van Bart Veldkamp en Leo Visser. Maar genoeg over de helden van weleer, het is tijd om te fietsen naar de finish in Val Thorens. Al na goed vijftien kilometer beginnen de renners aan de eerste klim van de dag: de Cormet de Roselend.

Vandaag is de laatste etappe in de Alpen – foto: Cor Vos

De Roselend is eigenlijk op te delen in de Col du Méraillet (top na dertig kilometer) en de daaropvolgende kilometers naar de top van de Roselend, die na 38 kilometer wordt bereikt. De Cormet de Roselend is niet al te steil – gemiddeld zo’n 6% – maar wel lang met bijna twintig kilometer. Hierna beginnen de coureurs aan de afdaling naar Bourg-Saint-Maurice-Les-Arcs, waarna ze tien vlakke kilometers krijgen voorgeschoteld. Maar iets buiten het plaatsje Mâcot begint het weer te klimmen.

Ditmaal geen monsterbeklimming van het kaliber Cormet de Roselend, maar de niet al te lange en zware Côte de Longefoy (6,6 km aan 6,5%). Al moet je altijd met twee woorden spreken, zeker in de derde Tourweek. Zodra de renners boven zijn, hebben ze 75,5 kilometer afgelegd. Maar hebben ze ook nog 54,5 kilometer te gaan. En die zijn niet van de poes. Het begint allemaal in net voorbij Moûtiers, bij het opdraaien van de slotklim naar Val Thorens, ook wel El Valtho genoemd.

De cijfers van de slotklim: bijna 34 kilometer klimmen aan 5,5%. Laat u niet in de maling nemen door de gemiddelde hellingsgraad, aangezien er enkele dalende stukken zijn. Zo piekt het wegdek geregeld aan 8-9%. Bovendien lopen de laatste negen kilometer omhoog aan 7%. Wie klimt er in de voetsporen van de Colombiaanse pocketklimmer Nélson Rodríguez, die hier in 1994 als eerste en tot nu toe enige wist te winnen?

Op de top van Val Thorens (2365 meter) weten we ook wie de Tour de France 2019 heeft gewonnen, aangezien de slotetappe – uiteraard – finisht op de steentjes van de Champs-Elysées in hartje Parijs.

Start: 13.45 uur
Finish: 17.29-18.00 uur

Dit artikel delen:

Populair

Materiaalzone