Tour de France 2019 – Etappe 2 van Brussel naar Brussel (ploegentijdrit) (27,6km)

Tour de France 2019, Etappe 2, Brussel – Brussel, 27,6 km (ploegentijdrit)

In de 27,6 kilometer lange ploegentijdrit is het meteen alle hens aan dek voor de klassementsrenners. Vorig jaar in Cholet zagen we dat de tijdsverschillen daarin al hoog kunnen oplopen, al moest er toen wel acht kilometer extra tegen de klok worden gereden.

De renners hebben ten opzichte van gisteren geen enkele verplaatsing moeten maken, want het startpodium is simpelweg vlakbij de aankomstlijn van gisteren neergezet. Vlakbij het Koninklijk Paleis van Brussel zullen de 22 ploegen één voor een aan hun rit tegen de klok beginnen, en ook daarbij vinden ze de nodige hoogtemeters. Vrijwel meteen na de start loopt het parcours een eerste keer op richting Sint-Pieters-Woluwe, niet toevallig de plaats waar Eddy Merckx ooit zijn eerste gele trui pakte.

Na 3,7 krijgen de renners een korte afdaling voor de wielen, om vervolgens in Watermaal-Bosvoorde na acht kilometer aan het langste en tevens langste klimmetje van de dag te beginnen. Deze klimmetjes lopen nooit meer dan vijf procent op, maar zullen ongetwijfeld wel in de kleren kruipen.

Na een korte uitloper krijgen de renners na 13,2 kilometer bij het tussenpunt te horen hoe ze ervoor staan. We zijn dan ongeveer halfweg, waarna het een lange tijd in een licht dalende lijn richting het lastige slot gaat. In die afdaling treffen de renners na 20 kilometer in Schaarbeek ook nog een tweede tijdsmeting.

Op drie kilometer van het einde gaat de weg voor het laatst zwaar omhoog, wederom aan een stijgingspercentage van net geen vijf procent. Via een afdaling zonder al te veel moeilijke bochten, moeten de renners in de laatste oplopende anderhalve kilometer nog één keer alles uit de kast halen. Dit geldt trouwens voor de hele omloop nauwelijks scherpe bochten en quasi enkel rechttoe rechtaan.

De aankomstlijn ligt vlakbij het Atomium, hét pronkstuk van de Wereldtentoonstelling van 1958. Wederom dus op een symbolische plek dus, want het was daar dat in 1958 de vorige Grand Départ op gang werd geschoten.

Dit artikel delen: