Tour de France 2019 – Etappe 19 van Saint-Jean-de-Maurienne naar Tignes

maandag 29 oktober 2018 om 15:38

Tour de France 2019, Etappe 19, Saint-Jean-de-Maurienne – Tignes, 126,5 km

De negentiende etappe van de Tour de France 2019 is een bijzonder korte, maar ook bijzonder zware etappe. Met 126,5 kilometer zullen de renners niet bijzonder lang op de fiets zitten, al zal het parcours daar wel voor zorgen. De aanloop, met de start vanuit Saint-Jean-de-Maurienne is al licht oplopend. Na 30 kilometer ligt de Montée d’Aussois te wachten. Met 6,6 kilometer aan 6,1% een voorproefje op wat komen gaat. Halverwege de etappe ligt de top van de Col de la Madeleine, maar die mag met 3,7 kilometer aan 7% niet bijzonder genoemd worden.

Zeker niet met wat daarna te wachten staat. Vanaf kilometerpaal 73 is het klimmen geblazen naar de top van de Col d’Iseran. De Iseran wordt door sommigen berekend als 32 kilometer lang, maar in principe zijn de laatste 12,9 kilometer de officiële klim. Deze kilometers gaan aan maar liefst 7,5% stijgingspercentage. En waar het lastigste gedeelte van de klim zit? Juist, in het slot. In de laatste drie kilometer gaat het percentage vaak over de 10%.

De top van de Iseran ligt op maar liefst 2.751 meter hoogte. Vanaf hier gaat het in dalende lijn richting achtereenvolgens Val d’Isere (voor de sportliefhebbers en quizmasters moet een belletje gaan rinkelen) en kort daarna volgt opnieuw een afdaling richting Tignes, wintersportdorp Les Brévières. Vanaf hier gaat het in gestrekte draf richting de aankomst bergop op Tignes: een klim van 7,4 kilometer aan 7%.

Rasmussen, en de rest op Tignes is geschiedenis
Aan de laatste Tour-finish op Tignes wordt niemand graag herinnerd. Het was de achtste rit van de Tour de France van 2007, waarin ene Michael Rasmussen namens Rabobank een slag van jewelste sloeg door de rit te winnen met minuten voorsprong, en zo ook de gele trui te pakken. De leiderstrui die hij droeg tot die ene avond dat de directie van Rabobank hem sommeerde de Tour per direct te verlaten. De rest is geschiedenis.

Dit artikel delen: