Tour de France 2019 – Etappe 18 van Embrun naar Valloire

maandag 29 oktober 2018 om 15:37

Tour de France 2019, Etappe 18, Embrun – Valloire, 208 km

De achttiende etappe van de Tour de France 2019 is de eerste van het afsluitende Alpendrieluik. De start is in Embrun, waar in de Tour van Bau en Lau ook de laatste individuele tijdrit startte. De rit is met 207 kilometer behoorlijk lang voor een bergetappe. Dat moet ook wel, want de renners rijden eerst een rondje ten zuiden van Embrun, om daarna drie grote cols te bedwingen in noordelijke richting. Er is dit keer geen finish boven, maar reken maar dat er verschillen gemaakt gaan worden.

De eerste serieuze klim ligt na ongeveer 75 kilometer op het parcours. Het is de Col de Vars van 8,5 kilometer aan een gemiddelde van 7,4%. De top ligt op maarliefst 2.095 meter hoogte, maar dat is nog niet eens de dak van deze rit! Na een afdaling van twintig kilometer staat de gevreesde Col d’izzard (14,2 km aan 7%) te wachten. Deze klim van de buitencategorie heeft de top op 65 kilometer van de finish en de top meet 2.354 meter boven zeeniveau. De slotklim begint in Briancon, geen onbekende plaats voor de liefhebbers van verschillende (winter)sporten.

Vanuit hier gaat het richting de Col du Galibier. Als de Izoard al gevreesd is, wat is de Galibier dan? 2.633 meter boven zeeniveau zijn we als de renners de top passeren. Eerst hebben de coureur dan al de Col du Lautaret bedwongen, gevolgd door nog eens negen bizar steile kilometers waarin het gemiddelde niet onder de 6% komt. De laatste klimkilometer is gemiddeld 9% steil. In totaal is de Galibier 18,6 kilometer lang aan 5,8%. Vanaf de top is het nog 19 kilometer tot de finish. Goed dalen is hier een vereiste, want direct na de afzink ligt de finish in Valloire.

Dit artikel delen: