Tour de France 2019 – Etappe 17 van Pont du Gard naar Gap (200km)

De zeventiende etappe trekt nog niet over de hoogste Alpentoppen, maar de renners zullen in de finale wel moeten klimmen. We blijven in de buurt van de start- en finishplaats van gisteren: Nîmes. De karavaan trekt voor de start zo’n 25 kilometer naar het noorden, naar de Pont du Gard, waar het peloton dinsdag ook al over reed. Toen was dat echter aan een gemiddelde snelheid van pak ‘m beet vijftig kilometer per uur. Nu starten de renners pal voor deze wereldberoemde brug, waardoor ze daadwerkelijk kunnen zien hoe mooi Romeinse architectuur wel niet is.

Maar echt veel tijd hebben de renners nu ook weer niet, aangezien ze tweehonderd kilometer moeten fietsen door het zuid-Franse landschap, met als eindbestemming Gap. Het peloton koerst eerst door de Rhônevallei, met zijn relatie vlakke wegen, op weg naar Orange. Deze Zuid-Franse stad kan pronken met zijn antieke theater en de triomfboog van Orange, die allebei op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan. En vergeet ook niet dat Orange vroeger de hoofdstad was van het gelijknamige vorstendom.

Koersen door Zuid-Frankrijk: het kan zo mooi zijn – foto: Cor Vos

Het vorstendom dat in de zestiende én zeventiende eeuw werd beheerst door de dynastie Oranje-Nassau, waar de wereldberoemde stadhouders Maurits en diens halfbroer Frederik Hendrik toe behoorden. Maar de renners blijven niet zo lang als de Oranje-Nassau’s. Nee, zij koersen verder richting het oosten, naar de voet van de eerste klim van de dag: de Côte de La Rochette-du-Buis (2,3 km aan 6,2%). Na de top blijft de weg echter vervelend omhoog lopen naar de Col de Mévouillon.

Beter kunnen we de zeventiende etappe eigenlijk niet omschrijven. Het is nergens écht lastig, maar het is ook nergens écht vlak. En als de renners helemaal pech hebben, dan moeten ze de resterende kilometers afwerken onder een brandende zon. Na de tweetrapsraket Côte de La Rochette-du Buis/Col de Mévouillon gaat het over glooiende wegen naar de Col de la Sentinelle (5,2 km aan 5,4%), waar het allemaal moet gebeuren voor de etappezege. De top van de Sentinelle ligt namelijk op 8,5 kilometer van de streep.

Ruim vijf kilometer eerder komen de renners aan de voet van de slotklim, die verder niet al te zwaar is. De Col de la Sentinelle is een echte loper, al zijn de laatste honderden meters wel een tikkeltje steiler. Maar wees niet verrast mochten veel renners deze beklimming op het buitenblad afwerken. Eenmaal op de top gaat het direct naar beneden, richting finishplaats Gap, al wordt de afdaling tweemaal onderbroken door een korte tussenstrook. De laatste kilometer loopt dan weer heel lichtjes bergop.

Wereldkampioen Hushovd verslaat zijn landgenoot Boasson Hagen – foto: Cor Vos

Wie mag zich na tweehonderd kilometer de opvolger noemen van Rubén Plaza? De inmiddels 39-jarige Spanjaard – die nog altijd koerst voor Israel Cycling Academy, dat niet is uitgenodigd voor deze Tour – soleerde vier jaar op geheel Plaziaanse wijze naar de ritzege. Maar Plaza is niet de enige winnaar in Gap, aangezien de Tour er voor de 24e keer zal aankomen. Zo wonnen ooit Gastone Nencini en Nederlander Jelle Nijdam, maar in een recenter verleden ook Erik Zabel, Alexandre Vinokourov en Thor Hushovd. Die laatste deed dat in 2011 bovendien als wereldkampioen.

Laatste tien winnaars in flag-fr Gap
1986: flag-fr Jean-François Bernard
1989: flag-nl Jelle Nijdam
1991: flag-it Marco Lietti
1996: flag-de Erik Zabel
2003: flag-kz Alexandre Vinokourov
2006: flag-fr Pierrick Fédrigo
2010: flag-pt Sérgio Paulinho
2011: flag-no Thor Hushovd
2013: flag-pt Rui Costa
2015: flag-es Rubén Plaza

Start: 12.40 uur
Finish: 17.12-17.40 uur

Dit artikel delen:

Populair

Materiaalzone