Tour de France 2019 – Etappe 16 van Nîmes naar Nîmes (177km)

Tour de France 2019, Etappe 16, Nîmes – Nîmes, 177 km

Na een welverdiende rustdag moeten de renners weer aan de bak, al is het ‘maar’ voor een relatief vlakke etappe van en naar Nîmes. We noemen zo’n rit ook wel een overgangsetappe, al is dit technisch niet helemaal juist. Normaliter is een overgangsrit er eentje die de wedstrijd van oost naar west brengt, of van zuid naar noord. Maar met een overgangsetappe bedoelt men ook vaak een etappe tussen twee zware bergritten. En zo kun je de zestiende etappe wel beschouwen, al trekt men woensdag nog niet het hooggebergte in.

Maar genoeg over de term overgangsetappe. De renners starten dus in Nîmes, waar meer dan honderdduizend mensen wonen. Of die allemaal langs de kant zullen staan om de coureurs aan te moedigen, is nog maar de vraag. Maar Nîmes is zeker een wielerbolwerk, maar daar komen we nog op terug. Eerst vertrekt het peloton voor een 177 kilometer lange etappe door het zuiden van Frankrijk. ‘We’ rijden niet ver van de kust, waardoor er een strakke wind kan staan. En als die wind nu toevallig schuin van voren komt…

De indrukwekkende Arena van Nîmes – foto: Cor Vos

Dan kunnen er weleens waaiers ontstaan, toch de natte droom van veel wielervolgers. De renners koersen onderweg door plaatsjes als Remoulins, Connaux, Alès (tweemaal aankomstplaats in de Tour) en Moussac richting Nîmes, waar dus ook gefinisht zal worden. Na iets meer dan twintig kilometer rijden de coureurs over de wereldberoemde Pont du Gard, het Romeinse viaduct dat nu vooral wordt gebruikt als brug. Het staat al een tijdje op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Helemaal vlak is de zestiende etappe overigens niet, maar het parcours lijkt toch niet lastig genoeg om de sprinters te lossen. Het zal dan moeten gebeuren op een ongecategoriseerde klimmetje van 2,6 kilometer aan 4%, dat begint vlak na de Pont Saint-Nicolas. De top ligt op vijftien kilometer van de streep, maar vanaf dat moment is het wel weer vlak. Krijgen we een duel tussen de beste sprinters ter wereld? Een strijd tussen enkele vluchters? Of weet er iemand in de finale weg te rijden én te blijven?

Dan nog even over start- en finishplaats Nîmes. We kennen de stad nog van twee jaar geleden; Nîmes was toen het vertrekpunt van de 72e editie van de Vuelta a España. Het is niet zo vreemd dat wielerkoersen hier willen aankomen en vertrekken, aangezien het een wonderschone stad is, doordrenkt met geschiedenis. In Nîmes zijn nog veel overblijfselen te vinden van de Romeinse tijd, waaronder de Maison Carrée (een van de best bewaarde tempels) en de wereldberoemde Arena, gebouwd naar het Colosseum van Rome.

Aitor González won vijftien jaar geleden in Nîmes – foto: Cor Vos

Maar is er ook een link met de koers? Jazeker, zo mocht Nîmes al vijftien keer de finish van een Touretappe organiseren. De eerste keer was in 1907, toen Émile Georget wist te zegevieren. Met Lucien Petit-Breton, André Darrigade, Frank Hoste en Mark Cavendish wonnen er grote namen in Nîmes, maar kent u ook Ernest Paul, Theopile Beeckman, René Le Grèves en Bernard Quennehen? En Marcel Molines?

Vrijwel iedereen kent het verhaal van Abdel-Kader Zaaf, die in 1950 aanviel op weg naar Nîmes, maar vanwege de verstikkende hitte en (naar het schijnt) het drinken van twee flessen wijn al dronken de verkeerde kant opreed. Maar bijna niemand weet dat het zijn landgenoot Molines was die de etappe won. Het laat zien dat het in de sport niet alleen maar draait om winnen.

Laatste tien winnaars in flag-fr Nîmes 
1936: flag-fr René Le Grèves
1937: flag-fr Alphonse Antoine
1949: flag-fr Emile Idée
1950: flag-ar Marcel Molines
1953: flag-fr Bernard Quennehen
1958: flag-fr André Darrigade
1986: flag-be Frank Hoste
2004: flag-es Aitor González
2008: flag-gb Mark Cavendish
2014: flag-no Alexander Kristoff

Start: 13.30 uur
Finish: 17.16-17.37 uur

Dit artikel delen: