Tour de France 2019 – Etappe 14 van Tarbes naar de Tourmalet (117,5km)

Tour de France 2019, Etappe 14, Tarbes – Tourmalet, 117,5 km

Daar is het echte klimwerk in de Pyreneeën! De veertiende etappe van de Tour de France 2019 gaat namelijk naar de top van de Col du Tourmalet. De ASO heeft een kort parcours uitgezet, want de rit is maar 117,5 kilometer lang. Wel heeft de organisatie twee beklimmingen kunnen vinden, die mooi opbouwen richting het slotstuk.

Vroeg na de start in Tarbes – de op een na grootste studentenstad van de Midi-Pyrénées – ligt de Côte de Lambatmale (1,4 km aan 6,7%) in het parcours. Dit is een verkeersdrempel vergeleken met wat nog komen gaat. Na ongeveer 48 kilometer begint de eerste grote col van de dag: de Col du Soulor van eerste categorie. Deze klim is 11,9 kilometer lang aan een stevige 7,8%. Niet niks, maar eigenlijk pas voorspel voor de afsluiter. Vaak werd de Soulor in de Tour beklommen in combinatie met de naastgelegen Col d’Aubisque, maar dat is nu niet het geval.

Na een lange afdaling van twintig kilometer komen de renners in een vallei richting de voet van de slotklim. Hier ligt na 86 kilometer ook de tussensprint van de dag in Pierrefitte-Nestalas. Vanaf dat punt loopt de weg eigenlijk al omhoog.

Officieel begint de Col du Tourmalet (buitencategorie) in Luz Saint-Saveur. Dit betekent dat de Tourmalet 19 kilometer lang is aan 7,4%. Naast de lastigheid heeft de Tourorganisatie geprobeerd om de hoogte van invloed te laten zijn. De top van de Tourmalet ligt op 2.115 meter hoogte. Welke toppers komen hier bovendrijven? De slotkilometer is gemiddeld 10,5% steil, met stukken van 13,5%. Voor de rekenwonders; op de top van de Tourmalet zijn dubbele punten te verdienen voor het bergklassement, omdat het gaat om een klim van de buitencategorie met de top boven de 2.000 meter hoogte.

De winnaar van de etappe krijgt ook de Souvenir Jacques Goddet overhandigd. Deze prijs bestaat sinds 2001 en eert de oud-journalist en -Tourdirecteur Jacques Goddet. Voor de ritwinnaar ligt vijfduizend euro aan prijzengeld klaar. De Souvenir Jacques Goddet moet niet verward worden met de Souvenir Henri Desgrange, vernoemd naar de eerste Tourdirecteur. Die prijs ligt in etappe 19 op de Col de l’Iseran als het hoogste punt van deze Tour bereikt wordt.

foto: Cor Vos

Het wordt de 82ste keer dat de Tour over de Tourmalet gaat. Het is daarmee de meest beklommen berg in de Tour de France. Vorig jaar was bergkoning Julian Alaphilippe als eerste boven op de Col du Tourmalet in de etappe van Lourdes naar Lauruns, die uiteindelijk gewonnen werd door Primoz Roglic. In 2010 was op de Pyreneeënreus een tweestrijd tussen de kemphanen in het geel en in het wit: Alberto Contador en Andy Schleck. Beide voormalige wereldtoppers zullen in 2019 toekijken.

Dit artikel delen: