Tour de France 2019 – Etappe 13 van Pau naar Pau (individuele tijdrit) (27,2km)

Tour de France 2019, Etappe 13, Pau – Pau, 27,2 km (individuele tijdrit)

De dertiende etappe van de Tour de France 2019 was in Nederland wellicht wel de meest besproken. Een individuele tijdrit van 27 kilometer. Was één tijdrit niet te weinig voor een kopman als Tom Dumoulin? Inmiddels is die discussie al lang achterhaald, want Dumoulin doet niet mee.

Dus wordt het voor de andere klassementsrenners een dag waarop met seconden en misschien wel minuten gesmeten kan worden. De chrono is alles behalve vlak, want er zitten twee fors omhooglopende passages is. Vanuit Mazerens-Lesons volgt een stuk van 1,8 kilometer aan 7% en halverwege is er nog de Cote d’Esquillot (1,1 km aan 6,5%) opgenomen in het parcours rondom Pau.

De top van de Esquillot ligt op twaalf kilometer van de finish. Na die top wordt rechtsomkeert gemaakt richting de stad. De laatste tien kilometer zijn zo goed als vlak, al zit vlak voor de oplopende finish op de Rue du Maquis Le Béarn nog een helling die de 17% aantikt. De winnaar volgt Karl Litschi en Bernard Hinault op. Zij wisten in respectievelijk 1939 en 1981 de eerdere Tourtijdritten in Pau te winnen.

Voor Pau wordt het een 71ste weerzien met de Tour de France. Waarom? Pau is de ideale uitvalsbasis om de Pyreneeën in te rijden of te verlaten. Het profileert zich als fietsstad met 125 kilometer aan fietspaden. Naast de focus op fietsen denkt men ook op andere manieren na over het milieu, zo presenteert Pau in september 2019 buslijnen die op waterstof rijden.

Eerder op de dag staat op hetzelfde parcours als de tijdrit bij de mannen La Course voor de vrouwen op het programma. Zij werken vijf keer het traject af voor een koers van in totaal 121 kilometer. Het is de zesde editie van La Course. Van de voorgaande vijf edities werden vier gewonnen door Nederlandse rensters: Marianne Vos (2014), Anna van der Breggen (2015) en Annemiek van Vleuten (2017 en 2018). De tussenliggende uitgave van La Course ging naar Chloe Hosking.

Dit artikel delen: