Tour de France 2019 – Etappe 12 van Toulouse naar Bagnères-de-Bigorre (209,5km)

Tour de France 2019, Etappe 12, Toulouse – Bagnères-de-Bigorre, 209,5 km

In de twaalfde etappe trekt het peloton de Pyreneeën in. Gestart wordt in Toulouse (van de gedenkwaardige slogan There is so much to Toulouse), waar bijna 500 duizend Toulousains het peloton kunnen uitzwaaien. De aanloop tot het hooggebergte is ongeveer 130 kilometer, waarna twee imposante beklimmingen liggen te wachten.

Ergens in het begin ligt de Côte de Montoulieu-Saint-Bernard van vierde categorie. Daarna gaat het parcours verder in zuidwestelijke richting naar de Frans-Spaanse grens. Vlak voor het klimwerk begint, is in Bagnères-de-Luchon de tussensprint van de dag.

De eerste col van de dag die volgt is direct een grote, namelijk de Col de Peyresourde. Deze klim van eerste categorie is 13,2 kilometer lang aan 7%. In 2016 werd voor het laatst de Peyresourde beklommen en toen kwam Chris Froome als eerste boven. Het was de befaamde rit met finish in Bagnères-de-Luchon, waarin de Brit aanviel in de afdaling en zijn concurrentie versloeg.

De top van de Peyresourde ligt op 1.569 meter hoogte, wat nipt hoger is dan de top van de tweede berg van deze etappe. Dat is namelijk de Horquette d’Ancizan van eerste categorie. Dit is een klim van 9,9 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,5%. Naast de vele bergpunten is deze klim ook aangemerkt als Bonification Point, dus zijn op de top bonificaties (8, 5 en 2 seconden voor de eerste drie renners) te verdienen.

Als de renners het hoogste punt (1.564 meter boven zeeniveau) bereikt is na 179 kilometer, moet nog dertig kilometer gedaald worden naar de aankomst in Bagnères-de-Bigorre. De finale in de zuid-Franse gemeente is behoorlijk bochtig. Op 750 meter van de finish ligt een behoorlijke terugdraaier naar links en ook op 200 meter moeten de renners nog scherp linksaf.

foto: Cor Vos

De laatste keer dat de Peyresourde en de Ancizan beklommen werden, met vervolgens een finish in Bagnères-de-Bigorre, was in 2013. De ritwinst ging toen naar Daniel Martin, die een sprint-à-deux won van medevluchter Jakob Fuglsang.

Totale afstand: 209,5 kilometer
Start: 11.30 uur
Finish: Tussen 16.55 en 17.30 uur

Dit artikel delen:

Populair

Materiaalzone