Tour de France 2019 – Etappe 11 van Albi naar Toulouse (167km)

Tour de France 2019, Etappe 11, Albi – Toulouse, 167 km

De renners die vrezen voor de vloek van de dag na de rustdag, heeft de ASO gekozen voor een (relatief) korte maar vlakke etappe. Albi was al de uitvalsbasis voor de rustdag en hier begint ook de elfde etappe. Het lijkt op het eerste gezicht een rit voor de sprinters.

Albi is een grote studentenstad met meer dan zesduizend studenten die verspreid zijn over achttien verschillende hogeronderwijsinstellingen. Lilian Calmejane van Total Direct Energie zal zich er thuis voelen, Albi is namelijk zijn woonplaats. Na een kus en een zwaai naar familie en vrienden vertrekt het peloton vanuit Albi in zuidwestelijke richting naar Toulouse.

Dat gebeurt niet in een rechte lijn, maar wel met twee mooie extra lussen. Onderweg liggen twee klimmetjes: de Côte de Tonnac (3,6 km aan 4,9%) en de Côte de Castelnau de Montmiral (2,5 km aan 3,8%) zullen geen indruk maken. In Gaillac is halverwege de rit de tussensprint.

foto: Cor Vos

Naarmate Toulouse nadert gaat het parcours een beetje golven. Met de Pyreneeën voor de deur zullen de toppers de benen sparen. Zes kilometer voor de streep wordt Toulouse al binnengereden, waarna aan kilometerpaal 167 de finish is getrokken. Of Toulouse een sterke band heeft met de Tour? Nou, in de allereerste editie in 1903 was er al een finish in de roze stad. Ville rose, omdat op veel gebouwen in de stad en daaromheen gebruik gemaakt wordt van rode bakstenen, die in het felle zonlicht allemaal roze worden.

Maar helaas voor de Italianen in het peloton zal in Toulouse niet gestreden worden om een roze trui. Wat wel op het spel staat is de ritwinst. De slotkilometer is alles behalve rechtdoor. Er zitten nog twee behoorlijke bochten naar links in, niet haaks, maar positionering kan hier zeker invloed op het eindresultaat. Pas vijfhonderd meter voor de finish kun je de eindstreep zien. De winnaar treedt in de voetsporen van Mark Cavendish, die in 2008 in de regen won.

Totale afstand: 167 kilometer
Start: 13.35 uur
Finish: Tussen 17.20 en 17.45 uur

Dit artikel delen: