Tour de France 2019 – Etappe 10 van Saint-Flour naar Albi (217,5km)

Tour de France 2019, Etappe 10, Saint-Flour – Albi, 217,5 km

De tiende etappe van de Tour de France 2019 is met 217,5 kilometer behoorlijk lang. De moeilijkste passages liggen in de beginfase, waardoor verwacht mag worden dat dit uitdraait op een massasprint. Opmerkelijk is dat op een maandag gekoerst wordt. Vaak is het maandag-rustdag, maar de Tour kiest voor dinsdag 16 juli als rustdag dit keer.

Gestart wordt in Saint-Flour, de stad waar Thomas Voeckler in 2011 na een monstervlucht de gele trui veroverde. Weet u nog wel? Een kopgroep met erkende aanvallers als Voeckler, Sandy Casar, Luis Léon Sánchez, Juan Antonio Flecha… Gaat er al een belletje rinkelen? Johnny Hoogerland was ook mee, want hij wilde de bergtrui. Maar plots lag de Zeeuw in het prikkeldraad.

Een auto van de organisatie haalde op een smalle landweg de kopgroep in, maar moest uitwijken voor een boom. Daarbij werd Hoogerland de hekken in gekatapulteerd en kwam ook Flecha ten val. Dat Sánchez uiteindelijk in Saint-Flour de rit won en dat Voeckler het geel pakte, weten weinig mensen (in Nederland) meer. Een tot tranen geroerde Johnny Hoogerland op het podium met de bollentrui en de prijs voor de strijdlust staat in het geheugen gegrift.

Laten we hopen dat op weg van Saint-Flour naar Albi zulke beelden ons bespaard blijven. Onderweg worden al snel de Côte de Mallet (2,2 km aan 5,2%) en de Cote de Chaudes-Aigues (3 km aan 6,6%) aangedaan. Daarna ligt vlak voor het 100 kilometerpunt nog de Côte d’Espalion (5,2 km aan 4,9%).

Na een passage in Rodez – ja, daar waar Greg Van Avermaet eindelijk eens afrekende met zijn tweede plaatsen – is de tussensprint van de dag in La Primaube gelegen. Op ruim vijftig kilometer van de finish volgt nog de Côte de la Malric (3,6 km aan 4,7%). Dat is de laatste echte hindernis van de dag, waarna de renners in golvende en licht dalende lijn richting Albi gaan. De laatste 900 meter zijn licht oplopend en gaan rechtdoor. Alle ruimte om te sprinten dus, zo vlak voor de rustdag.

Albi ontvangt dit jaar de Tour voor de dertiende keer. In 1953 was de eerste keer en won André Darrigade. Zestig jaar later wist Peter Sagan de ritwinst te pakken, dat was in 2013. Ter vergelijking: de Fransman Darrigade won in zijn loopbaan 22 etappes in de Tour, Sagan staat (voor de Tour 2019) op elf gewonnen Tourritten. Wie schaart zich in een rijtje met deze twee grote namen in het wielrennen.

Totale afstand: 217,5 km
Start: 12.10 uur
Finish: Tussen 17.30 en 18.00 uur

Dit artikel delen:

Populair

Materiaalzone