Tour de France 2019 – Etappe 1 van Brussel naar Brussel

maandag 29 oktober 2018 om 15:13

Tour de France 2019, Etappe 1, Brussel – Brussel, 194,5 km

De eerste etappe van de Tour de France 2019 vertrekt in België. Brussel heeft het Grand Départ voor de Ronde van Frankrijk binnengesleept. In een grote lus ten zuiden van Brussel – ruim 190 kilometer lang – rijden de renners weer terug naar de Europese hoofdstad. Na veertig kilometer liggen al de eerste twee beklimmingen, waar dus ook direct punten te grijpen zijn voor de eerste bolletjestrui. De eerste klim is een historische, die niet mocht ontbreken bij een Vlaamse Tourstart: de Muur van Geraardsbergen (1,2 km aan 6,6%).

Kort daarna rijdt het Tourcircus over een andere bekende Vlaamse heuvel, namelijk de Bosberg (1 km aan 5,5%). Onderweg doet de Tour meerdere bekende plaatsen aan voor wielerliefhebbers, zoals Ninove, Meerbeke en Sint-Pieters-Kapelle. Als Charleroi nadert, wordt de koers gewijzigd en keert het peloton terug richting Brussel. Na 115 kilometer ligt een 1,8 kilometer lange kasseistrook van Chausée de Fleurus. Hierna zijn nog ruim 70 kilometer af te leggen richting de finish in Brussel.

Deze aankomst is gemaakt voor de sprinters, maar wel de sterke mannen. De laatste kilometer loopt namelijk lichtjes omhoog. Een goede timing is dus belangrijk, want op de eindstreep wacht de eerste gele trui van deze Tour te wachten!

Dit artikel delen: