Tour de France 2019 – Etappe 1 van Brussel naar Brussel (194,5km)

Tour de France 2019, Etappe 1, Brussel – Brussel, 194,5 km

Brussel vormt dit jaar dus het decor voor de Grand Départ, en dat is niet toevallig. Het is dit jaar immers exact vijftig jaar geleden dat ‘the Greatest Of All Time’ Eddy Merckx zijn eerste Tour de France won in 1969. Om de Kannibaal te eren krijgen we – na 1958, toen ter ere van de Wereldtentoonstelling – een tweede Grand Départ ooit in de Belgische hoofdstad.

Alessandro Petacchi was in 2010 de laatste winnaar van een etappe met aankomst in Brussel. De laatste Tourstart vanuit België dateert intussen van 2012, toen het Waalse Luik gastheer was en Fabian Cancellara als de eerste geletruidrager kreeg.

Maar zo gemakkelijk als in 2010 zullen de renners het nu niet krijgen. Vanuit Brussel zet men, eerst via het Eddy Merckx geliefde Anderlecht en later via Ninove, koers naar het parcours van de voormalige Ronde van Vlaanderen. Na 43,5 kilometer duikt de Muur van Geraardsbergen op (1,2 km aan 7.8 procent), in deze Tour gecatalogeerd als een klim van derde categorie. Hier is meteen ook de eerste bolletjestrui te verdienen. Vier kilometer later wacht de even legendarische Bosberg (1 km aan 6,7 procent). Benieuwd of deze kasseiklimmetjes ook meteen voor brokken in het peloton kunnen zorgen.

De renners hebben dan wel nog steeds 147 kilometer af te leggen, wat de aanvallen misschien wat zal doen temperen. Nochtans is ook het vervolg van de rit niet voor iedereen weggelegd. Het blijft constant op en af gaan – met name in Braine Le Comte en Charleroi, wat in totaal voor een achthonderdtal hoogtemeters zorgt.

Na 118 kilometer wacht ook nog de 1,8 kilometer lange kasseistrook van Chausée de Fleurus, niet zo ver voor de tussensprint in Les Bons Villers. Dan duurt het wel echt niet lang meer voor de renners de Brusselse binnenstad binnen duiken en nog wat meer hoogtemeters voor de wielen zullen krijgen.

Dat gebeurt namelijk op dertien kilometer van het einde in Sint-Pieters-Woluwe, niet toevallig het plaatsje waar Eddy Merckx vijftig jaar geleden zijn allereerste gele trui om de schouders mocht heffen. Via Etterbeek gaat het vervolgens richting Laken, waar de finishlijn vlakbij het Koninklijk Paleis is getrokken. De laatste vijfhonderd meter lopen nog venijnig op. Timing wordt dus van cruciaal belang op de Avenue de la Reine.

Dit artikel delen: