Giro d’Italia 2020 – Etappe 7 van Matera naar Brindisi (143km)

Giro 2020 etappe 7

De achtste rit belooft een van de meest eenvoudige etappes van de Giro d’Italia te worden. De etappe is slechts 143 kilometer lang en er wordt vooral over rechte, vlakke wegen gekoerst. Kortom: in de finale kan het weleens chaos worden. Om in de finale te komen moet het peloton echter eerst maar eens weg uit Matera, de finishplaats van etappe zes. De renners hebben zich wellicht nog even tussen de avondlijke verplichtingen kunnen vergapen aan de vele grotwoningen. De Europese culturele hoofdstad van 2019 is in ieder geval het bezichtigen meer dan waard.

Bergpunten kunnen in deze vlakke rit niet worden verdiend. Bij tijd en wijle loopt het wel even lichtjes omhoog, maar ook de Jakub Mareczko’s van deze wereld zouden daar geen enkel probleem mee moeten hebben. het stramien is eigenlijk de hele dag hetzelfde: vlakke wegen die een landbouwstreek doorkruisen. Zo eens in de zoveel tijd doemt er een stadje op, wat moet helpen tegen de eentonigheid. Zo kunnen de renners zich na een kilometer of zestig vergapen aan de historische havenstad Taranto, waar zo’n 200.000 Italianen wonen en werken. Hier valt voor een waarschijnlijk kansloze vluchtersgroep nog een prijs te rapen in de vorm van wat geld en punten.

Na de de passage door Taranto wordt koers gezet richting Brindisi, dat aan de Adriatische Zee ligt. Na 93 kilometer koersen is er in Grottaglie opnieuw een bonus te verdienen voor de dapperen van de dag. Deze stad staat vooral bekend vanwege haar keramiek. In de achttiende eeuw stonden er liefst 42 keramiekfabrieken. Wegdromen over hoe het leven in die tijd zou zijn geweest moet er voor de renners niet bij zijn. Het zal niet de eerste keer zijn dat in dit soort vlakke etappes een valpartij het koersverloop ontsiert. Het is voor de mannen van het klassement dan ook zaak om de hele dag toch bij de les te blijven, zeker als we weten dat het Zuid-Italiaanse wegdek nog wel eens lelijke verrassingen in petto heeft. De sprinters hoeven we deze dag niet scherp te houden, want dit is op het oog een van de gegarandeerde sprintetappes in deze Giro.

Ook in de laatste vijftig kilometer van de koers blijft het beeld hetzelfde. Zo nu en dan is er eens een kleine nederzetting waar de renners doorheen kunnen rijden, maar verder is het vooral de hele dag al rijdende de loop van de Via Appia volgen, de beroemde heerweg tussen Rome en Brindisi. De finishstad is een echte havenstad en dat merk je in de plaats aan bijna alles. De geur, het eten, de diverse beroepen van veel van de circa 85.000 inwoners en ga zo maar door.

In de ultieme finale is het een paar keer oppassen geblazen. Het begint op vier kilometer van het einde met een rotonde die op hoge snelheid genomen zal worden. Daarnaast is het uitkijken voor liefst vier bochten van negentig graden in de laatste tweeënhalve kilometer. De laatste bocht ligt op 1200 meter van de finishlijn. De finish ligt voor het plaatselijke paleis van justitie; reglementair sprinten is hier dus het devies.

Dit artikel delen: