Giro d’Italia 2020 – Etappe 6 van Castrovillari naar Matera (188km)

Giro 2020 etappe 6

Waar de vijfde etappe steeds pittiger werd naarmate de etappe vorderde, lijkt het venijn in deze rit vooral in het begin te zitten als we het profiel bestuderen. De renners worden in Castrovillari losgelaten. De stad wordt beschouwd als ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan het nationale park Pollino, het grootste nationale park van Italië dat genoemd is naar het gelijknamige gebergte. Gewapend met deze informatie is het niet verwonderlijk dat het begin best eens vurig kan worden.

Wie het wedstrijdprofiel heeft bestudeerd weet dat het van bij de start direct bergop loopt. De beklimmingen van Válico di Campotenese en de Monte Gaido tellen weliswaar niet mee voor het bergklassement, maar weet het dat allebei klauterpartijen van zo’n tien kilometer à vijf procent zijn. Na een goede tachtig kilometer vlakt het wat af als de renners in Francavilla in Sinni aankomen. Vanaf hier gaat het zo’n 70 kilometer lang lichtjes in dalende lijn. Het vermelden waard is de passage langs en over het meer van Monte Cotugno, een van de grootste stuwmeren van Europa.

Op iets meer dan dertig kilometer van de streep wordt het koerstechnisch weer wat interessanter. Dan is het namelijk tijd voor de beklimming van Galleria Millotta (4,7 km aan 6,8%). Toch lijkt het vooral aan de te komen op de laatste kilometers van de etappe, die in de straten van Matera worden verreden. Het pittoreske stadje in de Zuid-Italiaanse regio Basilicata is al ruim 11.000 jaar oud en ze geniet vooral bekendheid vanwege de Sassi di Matera, een wijk bestaande uit prehistorische grotwoningen.

In de jaren vijftig van de vorige eeuw leefden er nog zo’n veertigduizend mensen in deze woningen, maar vanwege te slechte leefomstandigheden werd iedereen gesommeerd uit huis te gaan.De stad veranderde door deze maatregelen in een spookstad, maar de laatste decennia bloeit de plaats dankzij de wonderen van het toerisme weer helemaal op. Zelfs grotwoningen mogen weer bewoond worden, al moet je die wel zelf opknappen.

Aan de hernieuwde bloei van het plaatsje heeft ook de Giro d’Italia met zes bezoekjes zonder meer een bijdrage aan geleverd. Daarnaast is de stad ook voor cineasten interessant. Zo deed onder meer de laatste James Bond film deze plek al aan. Op circa drie kilometer van het einde loopt het al even lichtjes omhoog, maar vanaf dan zal de Via San Vito (700 meter à 7,4%) de pure sprinters definitief de adem proberen af te snijden, het kan ook een mooie springplank zijn voor een late aanval. In de voorlaatste kilometer richting gaat het lichtjes naar beneden, maar na de vod loopt het aan 2,6% omhoog tot de meet.

Dit artikel delen: