Giro d’Italia 2020 – Etappe 5 van Enna naar Etna/Piano Provenzana (150km)

maandag 11 november 2019 om 11:02

De klassementsmannen krijgen tijdens de vijfde rit hun eerste echte afspraak voor de kiezen. Op Sicilië krijgt het peloton een rit van 150 kilometer voorgeschoteld tussen Enna en de finish op de Etna. 

De renners worden in Enna op gang geschoten voor de eerste rit van de Giro d’Italia 2020 met een finish op grote hoogte. De hele etappe gaat de weg op en af om, theoretisch gezien, af te sluiten met een mooie finale op de flanken van de Etna.

Na ongeveer 75 kilometer begint in Paterno de eerste lange klim van de dag, maar de stijgingspercentages stellen met 4% gemiddeld niet heel veel voor. Er wordt koers gezet naar de flanken van de Etna, maar eerst krijgen de renners nog een klim van zes kilometer gepresenteerd vooraleer ze aankomen in Linguaglossa, waar de slotklim begint.

De klim naar Etna is 18,2 kilometer en in die tijd stijgen de renners naar een hoogte van 1.775 meter, wat een gemiddeld stijgingspercentage van 6,8% inhoudt. Het steilste stuk van de klim ligt net voor de finish, want daar krijgt het peloton stroken tot 11% voor de kiezen.

De Etna kent een lange geschiedenis in de Giro. De klim werd voor het eerst opgenomen in het parcours in de editie van 1967. Toen was het de Italiaan Franco Bitosi die als eerste over de streep kwam, maar het peloton staakte die dag tegen de lange verplaatsingen dus telt het niet als een echte overwinning.

In 1989 ging de Giro weer over de Etna. De dagzege ging toen naar de Portugees Acacaio Da Silva. Liefst 22 jaar later (in 2011) was het Alberto Contador die met zege ging lopen. Verder was de vulkaan in 2017 en 2018 het decor voor een finish. De zeges gingen toen respectievelijk naar Jan Polanc en Esteban Chaves.

Dit artikel delen: