Giro d’Italia 2020 – Etappe 5 van Mileto naar Camigliatello Silano (225km)

Giro 2020 etappe 5

Na vier dagen koersen op Sicilië en een verplaatsing per boot is het Giro-peloton dan eindelijk aangekomen op het vasteland. De vijfde etappe van het drieweekse roze wielerfestijn is de eerste echt lange etappe, een stevige exercitie over 225 kilometer tussen Mileto en Camigliatello Silano. Met liefst 4700 hoogtemeters. Goed klimmende vluchters en klassementsmannen kunnen de borst kortom nat maken.

Maar dit parcourspraatje begint in Mileto, de startplaats. Het is een klein stadje met nog geen 7000 inwoners. Intekenen gebeurt op het centrale pleintje, maar of de renners veel aandacht zullen schenken aan de plaatselijke kathedraal is nog maar de vraag. Het gaat kort na de start gelijk al vervelend omhoog. En het blijft eigenlijk de hele dag op en neer gaan, steeds lastiger en lastiger. In het begin van de rit passeert de meute de Tyrreense Zee, om vervolgens koers te zetten richting de Ionische Zee. Als de renners door Catanzaro Lido, de stad van de eerste tussensprint rijden, weten de renners dat het weer een stukje pittiger wordt.

De renners laten de Ionisch kust immers al snel achter zich om naar Catanzaro te rijden. Na een klim van 3,5 kilometer à 5,4% gemiddeld is deze eerste klim van derde categorie gerond. Direct na een afdaling staat een nieuwe klim van derde categorie op het programma. Niet het stijgingspercentage van de Tiriolo (5,3%), maar wel de lengte zal voor een schifting kunnen zorgen. En ook nadat in het dorpje weer wat bergpunten zijn verdeeld loopt het nog een kilometer of vijf op richting ravitaillering. Stevig op het gemakje lunchen zit er hier waarschijnlijk niet in. In de dertig kilometer na de bevoorrading heeft het profiel immers wel wat weg van een afgebroken lemmet van een kartelmes; geen stuk om lekker in je ritme te komen.

Via een vrij technische, veertien kilometer lange afzink, de ongecategoriseerde Rogliano (4,8 kilometer à 6,2% gemiddeld) en een nieuwe afdaling komt de karavaan vermoedelijk niet meer allemaal tegelijk aan in Cosenza. Maar daar, na 181 kilometer koers, moet het spektakel eigenlijk nog pas beginnen. De Válico di Montescuro zat pas twee keer eerder in het parcours van de Giro en keert nu na 35 jaar weer terug. Renners die hier als eerste boven kwamen? Eddy Merckx (1972) en Acacio da Silva (1985). Volgens het rondeboek is de klim 24,2 kilometer lang, terwijl het stijgingspercentage met 5,4% gemiddeld bedraagt. Klim kunnen we grotendeels wel omschrijven als een stevige loper, op een goede kilometer halverwege na dan. Daar moeten de renners immers een kilometer aan 11,6% klimmen en dat is toch andere koek. Of het echter genoeg is om de klassementskanonnen tot een aanval te verleiden?

Vanaf de top is het nog tien kilometer tot de streep in Camigliatello Silano. Deze zullen in sneltreinvaart worden afgelegd, want in de laatste elf kilometer loopt het bergaf. De streep ligt na een kort ommetje in Camigliatello Silano.

Dit artikel delen: