Giro d’Italia 2020 – Etappe 4 van Catania naar Villafranca Tirrena (140km)

Giro 2020 etappe 4

De Giro d’Italia van 2020 vertoeft liefst vier dagen op Sicilië. Na aankomsten in Palermo, Agrigento en op de Etna vormt een 140 kilometer lange etappe van Catania naar Villafranca Tirrena het Siciliaanse toetje. En voor het eerst deze Giro lijken de rappe mannen aan zet.

Catania is met meer dan driehonderdduizend inwoners de op één na grootste stad van Sicilië. De stad aan de voet van de Etna staat bekend om haar barokke historie en gebouwen die van lavasteen zijn gemaakt. Catania is de op een na grootste stad van Sicilië en ze keert dan ook vaak terug in de Giro. Zo won Tim Wellens in 2018 nog de rit die ook vanuit Catania vertrok. De Italiaanse stad fungeerde eerder ook al als finishplaats, zo mochten sprintcampionissimi Mario Cippolini en Alessandro Petacchi hier in het verleden al juichen. Patrick Sercu en Jean-Paul van Poppel zorgden er namens de Lage Landen voor dagsuccessen. In 1994 werden Chris Boardman en Karen Kurreck in deze plaats de eerste wereldkampioenen tijdrijden. 

De etappe die de renners krijgen voorgeschoteld is net als de andere ritten op het eiland niet heel lang. Het wedstrijdprofiel kunnen we bijna verticaal spiegelen. Vanuit Catania is het eerst vijftig kilometer voornamelijk in de buurt van de zee koersen over relatief vlak terrein om uit te komen bij de enige klim van de dag. Dit is er een van een kilometer of 25, maar de soep wordt zeker niet zo heet gegeten als deze met enkel dit gegeven wordt opgediend. De Portella Mandrazzi kent een gemiddeld stijgingspercentage van zo’n vier procent. Daarmee volgt ze ook voor de sprinters een goed te nemen obstakel richting de noordkust van Sicilië. En anders zijn er nog 65 voornamelijke dalende of vlakke kilometers tot aan de finish.

Onderaan de bij vlagen bochtige afzink is het nog 34 kilometer richting Villafranca Tirrena, dat voor het eerst dienstdoet als finishplaats in de roze ronde. De plaats ligt slechts een goede tien kilometer ten noordwesten van Sicilië, wat inhoudt dat Vincenzo Nibali praktisch een thuiswedstrijd rijdt. Maar hem zullen we in deze finale niet tussen de favorieten scharen. Op twee kilometer van de meet wordt de strada statale verlaten, om via een eerste bocht naar links uit te komen op de Via Madonna del Tindari. Het is daar al zaak om vooraan te zitten. Na een flinke slinger en nog een bocht komen de renners in de laatste rechte lijn. Op de Lungomare vernoemd naar ontdekkingsreiziger Christoffer Columbus is het nog circa 850 meter rijden tot iemand zijn handen in de lucht mag gooien.

Dit artikel delen: