Giro d’Italia 2020 – Etappe 3 van Enna naar Etna/Piano Provenzana (150km)

De eerste twee etappes hebben al voor wat tijdsverschil gezorgd, maar deze inleidende beschietingen stellen weinig voor vergeleken met wat de meute aan het einde van de derde etappe krijgt voorgeschoteld. De voorlaatste Giro-rit op Sicilië finisht namelijk op de Etna.

Beginnen doen we in een stad die qua naam erg lijkt op de mythische vulkaan. De renners worden namelijk in Enna op gang geschoten, de hoofdstad van de gelijknamige provincie. De stad ligt op zo’n 900 à duizend meter boven zeeniveau en is daarmee de hoogst gelegen provinciehoofdstad van Italië. Als u weet dat de stad in vroeger tijden werd beschouwd als een van de sterkste natuurlijke forten ter wereld snapt u dat de stad een flinke geschiedenis heeft. Er wordt aangenomen dat er al sinds 1000 voor Christus mensen woonden. We kunnen ze geen ongelijk geven, want het uitzicht is aan alle kanten adembenemend. In 135 voor Christus begon hier onder leiding van de Syrische slaaf Eunus de eerste van drie grote slavenopstanden tegen het Romeinse rijk.

Enna kan worden beschouwd als het middelpunt van Sicilië. Het eerste deel van de etappe gaat in oostelijke richting. Na tien kilometer afdalen gaat het al voor een eerste keer pittig omhoog, hetgeen een goede gelegenheid lijkt voor vluchters om weg te rijden. In Paterno, een plaatsje vlak voor Catania, wordt koers gezet richting het noorden. Daar begint ook de eerste lange klim van de dag, maar de stijgingspercentages stellen met 4% gemiddeld niet heel veel voor. De wegen richting de voet van de vulkaan zijn ook niet volledig vlak, maar het zal daar nog niet uit elkaar spatten. In Linguaglossa zou het spektakel moeten beginnen.

Giro 2020 etappe 3

De Etna kent een lange geschiedenis in de Giro. De klim werd voor het eerst opgenomen in het parcours in de editie van 1967. Toen was het de Italiaan Franco Bitosi die als eerste over de streep kwam, maar het peloton staakte die dag tegen de lange verplaatsingen dus telt het niet als een echte overwinning. In 1989 ging de Giro weer over de Etna. De dagzege ging toen naar de Portugees Acácio Da Silva. Liefst 22 jaar later (in 2011) was het Alberto Contador die na een interessant duel met de Colombiaanse klimkabouter José Rujano met de overwinning aan de haal ging. Verder was de vulkaan in 2017 en 2018 het decor van een finish. De zeges gingen toen respectievelijk naar Jan Polanc en Esteban Chaves.

Er gaan geruchten dat renners in de toekomst eens naar 2850 of zelfs 3150 meter hoogte zullen moeten klimmen, maar nu ligt de top op 1793 meter bij Piano Provenzana. Het gaat in ieder geval 18,8 kilometer omhoog aan een gemiddeld stijgingspercentage van 6,6 procent. In de laatste drie kilometer gaat het bijna aan 9% omhoog, met een piek van 13% op twee kilometer van het einde. Kijk, dat belooft spektakel! Wie danst gezwind naar boven op de vulkaan en wie van de klassementsmannen ziet zijn kansen voor het klassement nu al in rook opgaan?

Dit artikel delen: