Giro d’Italia 2020 – Etappe 21 van Cernusco di Naviglio naar Milaan (15,7km)

donderdag 24 september 2020 om 11:31

De Giro d’Italia 2020 eindigt met een individuele tijdrit van 16,5 kilometer tussen Cernusco sul Naviglio en Milaan. Krijgen we net zo’n spannend slotakkoord als in 2017? Drie jaar geleden finishte de Giro voor het laatste in Milaan en ook toen werd er gefinisht na een individuele tijdrit. Het werd vanuit Nederlands oogpunt een dag om nooit te vergeten, aangezien Tom Dumoulin geschiedenis wist te schrijven namens Team Sunweb.

De Limburger stond voor aanvang van de afsluitende tijdrit vierde in het klassement, op 53 seconden van rozetruidrager Nairo Quintana. De Colombiaan was er in de voorlaatste etappe naar Asagio in geslaagd om de leiderstrui over te nemen van Dumoulin, maar die laatste wist de schade te beperken en moest over een afstand van net geen dertig kilometer een minuutje goedmaken op de mindere tijdrijder Quintana.

Giro-winnaar Tom Dumoulin wordt op de schouders genomen – foto: Cor Vos

De verwachtingen waren hooggespannen, maar Dumoulin wist om te gaan met de druk en Quintana uit de roze trui te fietsen. De Colombiaan moest aan de finish anderhalve minuut toegeven, waardoor het verschil na drie weken fietsen een halve minuut was. De ritzege ging overigens niet naar Dumoulin, maar naar een andere Nederlander. Jos van Emden boekte in het tenue van LottoNL-Jumbo de grootste zege uit zijn carrière.

Dit jaar kiest de organisatie voor een kortere tijdrit van slechts 15,7 kilometer. Het startpodium staat in Cernusco sul Naviglio, een plaatsje ten oosten van Milaan. De renners volgen na het buitenrijden van Cernusco sul Naviglio de Strada statale 11 Padana Superiore om door het achterland van Milaan te trekken. Het gaat over rechte, brede en goed geasfalteerde wegen naar het buitengebied en centrum van Milaan.

Het tijdritparcours volgt de Via Palmanova, de A51 (Tangenziale Est), waar de renners door een verkeerstunnel rijden en over een viaduct rijden, om vervolgens over de Via Padova te rijden. Hier worden ook enige tussentijden opgemeten. Van hieruit is het nog een negental kilometer naar de finish, over onder meer de Piazza Cinque Giornate en de Palazzo Reale naar de finish op het fraaie Piazza del Duomo.

Filippo Ganna is de topfavoriet voor de ritzege – foto: Cor Vos

Milaan had al 86 keer de eer om de Giro als finishplaats te verwelkomen. De laatste keer was in 2017 (de eindzege van Dumoulin hebben we inmiddels al uitvoerig beschreven), maar we kregen in 2012 ook een razendspannende ontknoping tussen Ryder Hesjedal en Joaquim Rodríguez. Ook toen was een tijdrit gepland met aankomst op het Piazza del Duoma en wist de Canadees Rodríguez nog in extremis de roze trui te ontfutselen.

Volgens de organisatie is tijdrit gemaakt voor renners die over een grote motor beschikken. “De route, voerend over kaarsrechte en biljartvlakke wegen, is gemaakt voor de mannen die een zware versnelling kunnen ronddraaien. Klassementsrenners zullen alles geven om hun positie in het klassement te behouden of nog te verbeteren, terwijl de pure tijdritspecialisten en rouleurs zich zullen richten op de ritzege.”

Dit artikel delen: