Giro d’Italia 2020 – Etappe 20 van Alba naar Sestriere (198km)

donderdag 24 september 2020 om 11:30

De organisatie van de Giro d’Italia had een heuse grande finale in gedachten voor de 103e editie van de ronde. Een loodzwaar slotweekend met op zaterdag een heroïsche bergetappe over de Colle dell’Agnello en de Col d’Izoard richting wintersportdorp Sestriere, gevolgd door een allesbeslissende individuele tijdrit naar Milaan. De tijdrit naar Milaan gaat door, maar de twintigste etappe van de Giro d’Italia is grondig onder handen genomen.

De passage over de Agnello, Izoard en Montgenèvre is vervangen door een drievoudige beklimming naar het skidorp Sestriere. Mauro Vegni, de grote baas van het organiserende RCS Sport, legt uit. “We moeten de voorlaatste rit wijzigen. De toestemming van de Franse prefectuur voor de passage van de koers is ingetrokken. Op grond van de aangescherpte coronamaatregelen die zijn aangenomen door de trans-Alpijnse autoriteiten, werd ons verteld dat we niet over Frans grondgebied kunnen trekken.”

Daardoor kunnen de Colle dell’Agnello, de Col d’Izoard en de Montgenèvre niet omhoog worden gereden. In plaats daarvan wordt drie keer geklommen naar Sestriere; een keer vanuit Pragelato, vanaf de oostkant, en tweemaal vanuit Cesana (de westkant). Vegni: “Het is een etappe die ons de garantie geeft dat die ook plaatsvindt in geval van slecht weer.” Toch is het slecht nieuws voor de renners die nog één keer alles uit de kast willen halen in de hoop de Giro d’Italia op zijn kop te zetten.

Ook in de hertekende etappe wordt het startsein gegeven in Alba, in de heuvels van Zuid-Piēmont en niet zo gek ver van de bekende steden Milaan en Turijn. Je kunt je als toerist vergapen aan de stokoude kerken en overblijfselen uit de Romeinse tijd. De Giro organiseerde ook tweemaal een finish in de stad aan de oever van de rivier Tanaro. Guido Reybroeck (1964) en Alessandro Petacchi (2004) mochten hier lang geleden de handen in de lucht steken.

Beginnend vanuit Alba liep de route in eerste instantie via Brossasco naar de Colle dell’Agnello, waar de grens werd overgestoken. Nu gaat de route nog voor Brossasco naar het noorden, naar de tussensprint in Saluzzo. Vandaar wordt in noordwestelijke richting via Pragelato omhoog naar Sestriere (10 km aan ongeveer 6%) gereden. Daar passeren de renners na 137,9 kilometer voor het eerst. Via Cesana wordt in twee ronden van 26 kilometer nog twee keer geklommen naar Sestriere (meer dan 10 km aan 6%), waar na 190 kilometer wordt gefinisht.

Vasil Kiryienka wint in Sestriere – foto: Cor Vos

De (driedubbele) beklimming naar Sestriere is, zeker in vergelijking met de geschrapte Agnello en Izoard, een echte loper en zeker niet de zwaarste col in deze Ronde van Italië. Alleen, na drie weken afzien zullen de verschillen ook hier oplopen. Wie weet zich straks in een rijtje met Eduardo Chozas, Miguel Induraín (klimtijdrit), Pascal Richard, Jan Hruška (opnieuw een tijdrit), José Rujano, Vasil Kiryienka en Fabio Aru te plaatsen? Deze renners wisten in het verleden een Giro-etappe te winnen met aankomst in Sestriere.

Als alle renners zijn binnengedruppeld en de kruitdampen zijn opgetrokken, kunnen we de schade opmeten en een klassement opmaken. En weten we ook meteen of we nog een razendspannende ontknoping mogen verwachten in de slottijdrit naar Milaan.

Dit artikel delen: