Giro d’Italia 2020 – Etappe 2 van Alcamo naar Agrigento (150km)

Giro 2020 etappe 2

Na een razendsnelle openingstijdrit waarin de eerste verschillen zijn gemaakt, is het ook op dag twee oppassen geblazen voor de klassementsrenners. Net als Monreale, waar de Giro op gang werd geschoten, heeft de roze ronde nog nooit eerder een start of finish gekend in Alcamo. De plaats, zo’n vijftig kilometer ten westen van Palermo, wordt vermoedelijk al diverse milennia bewoond. Het verhaal gaat dat mensen die moesten vluchten uit de verwoeste stad Troje hier reeds een nederzetting stichtten.

In 828 werd Alcamo vermoedelijk gesticht door Al-Qamuq en de bevolking bleef vele eeuwen voornamelijk Moslim. Tijdens de Middeleeuwen werden zij verdreven door Noormannen, waarna Alcamo steeds meer een kunstenaarsstad werd. Onder meer de Italiaanse dichter Cielo d’Alcamo kwam hier vandaan, ook de bekende Vlaamse schilder Guglielmo Borremans heeft hier vele kunstwerken afgeleverd.

Na de start even buiten het historische centrum van Alcamo is het in het eerste deel van de wedstrijd vier keer klimmen geblazen. Het zijn nog geen Etna’s die beklommen moeten worden, maar wie slechte benen heeft zal dit geen prettig begin vinden. In het plaatsje Santa Nina vinden we na 38 kilometer een klimmetje van vier categorie, in Partanna staat er acht kilometer later een tussensprint op de planning.  Daarna wordt het allemaal een stuk eenvoudiger. Na een kilometer of 85 komt de karavaan aan bij de kust. Er ligt geen weg direct langs de kustlijn, maar het stuk tussen Sciacca en Porto Empedocle kan desondanks worden gezien als een tussenstuk waarin de teugels iets minder strukken kunnen worden aangehaald.

Na Porto Empedocle kan er met het mes tussen de tanden worden gekoerst. De meute is dan slechts zeven kilometer verwijderd van de voet van de slotklim in Agrigento. Vandaag de dag wonen er zo’n 60.000 mensen in Agrigento, dat in 581 voor Christus werd gesticht door de Grieken onder de naam Akragas. Het was een belangrijke stad in Groot-Griekenland en dat is nu onder meer nog terug te zien aan diverse monumenten, waaronder overblijfselen van liefst zeven Dorische tempels. Voor veel toeristen is het een verplicht nummer bij een bezoekje aan het eiland.

Ook de Giro-karavaan passeert langs enkele tempels, maar veel aandacht zullen de renners daar niet meer voor hebben. De weg loopt dan immers al omhoog. De slothelling naar de Piazzale Vittorio Emanuele is zo’n 3,7 kilometer klimmen aan 5,3 procent gemiddeld. Het is geen loeizwaar arendsnest, maar wie hier niet bij de les is kan kostbare seconden verliezen. De Giro d’Italia kan bezoekjes aan Agrigento wel smaken. De ronde kwam hier reeds aan in 1965, 1982, 1993 en 2008. De laatste die hier juichend over de streep kwam in de Giro is Riccardo Riccò. In 1999 organiseerde de stad zelfs de Grande Partenza. Het meest bekend is de stad bij wielerliefhebbers echter vanwege het wereldkampioenschap van 1994, gewonnen door Luc Leblanc.

Dit artikel delen: