Giro d’Italia 2020 – Etappe 18 van Pinzolo naar Laghi di Canceno (209km)

vrijdag 15 november 2019 om 11:27

De achttiende etappe van de Giro d’Italia 2020 wordt verreden tussen Pinzolo en Lagho di Canceno. Na de rit naar de Madonna di Campiglio staat de renners weer een zware beproeving van ruim tweehonderd kilometer te wachten. Tijdens de 209 kilometer lange rit moet het peloton onder andere de mythische klim naar de Passo dello Stelvio overwinnen.

De laatste keer dat Pinzolo de Giro mocht ontvangen, fungeerde het stadje ook als startplaats. In 2015 was het Mikel Landa die na de start in Pinzolo als eerste over de streep kwam in Aprica. Achter de Bask waren het Steven Kruijswijk en Alberto Contador die toen respectievelijk tweede en derde werden.

De renners beklimmen de Stelvio dit jaar vanaf de Prato-kant, bekend vanwege de grote hoeveelheid haarspeldbochten. In 22 kilometer liggen maar liefst 48 u-bochten te wachten op het peloton. De Stelvio heeft een lengte van 24,7 kilometer en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 7,5%. Vooral de laatste zestien kilometer zijn lastig, want de weg stijgt dan eigenlijk de hele tijd met een percentage van minstens 8%.

Na de Stelvio dalen de renners af naar de slotklim. De Torri di Fraele is 11,4 kilometer lang en loopt aan  5% gemiddeld omhoog.

Dit artikel delen: