Giro d’Italia 2020 – Etappe 15 van Rivolto naar Piancavallo (185km)

donderdag 24 september 2020 om 11:16

Voor de vijftiende etappe van deze Giro d’Italia trekken de coureurs weer de bergen in. Het zal voor veel renners toch een kwestie van schakelen zijn, na enkele heuveletappes, semi-bergritten, hogesnelheidsetappes en een individuele tijdrit. Het is alweer een week geleden (etappe negen, met aankomst op Roccaraso) dat er nog eens werd gefinisht op een serieuze col. Het is aan de klassementsrenners om te laten zien dat ze ook na twee weken koers nog over frisse benen beschikken.

De Girokaravaan trekt naar het militaire domein van Aerea Rivolto voor de start van de vijftiende rit, de thuisbasis van de Frecce Tricolori, zestig jaar geleden opgericht als aerobatisch trainingssquadron en demonstratieteam binnen de Italiaanse luchtmacht. De Frecce Tricolori heeft als taak om piloten ingewikkelde acrobatische toeren en stunts (in de lucht) bij te brengen, die dan weer kunnen worden uitgevoerd tijdens herdenkingen, grootschalige evenementen en nationale feestdagen.

Wellicht zien we ook wel rare capriolen en onverwachte stunts op weg naar Piancavallo, maar de renners zullen zeker niet over het parcours vliegen. Daarvoor is het parcours gewoon te lastig met vier serieuze cols, al duurt het wel een vijftigtal kilometer vooraleer de voet wordt bereikt van de eerste beklimming van de dag. Eenmaal voorbij het dorpje Pinzano al Tagliamento begint de weg al langzaam omhoog te lopen op weg naar Anduins (2,3 km aan 6,4%), waar de benen alvast kunnen worden warmgedraaid.

Het bescheiden plaatsje San Francesco is het beginpunt van de Sella Chianzutan (10,6 km aan 5,4%), op de top van deze klim zijn de eerste bergpunten te verdienen. Eenmaal boven moeten de renners ook weer naar beneden, als ze tenminste na tachtig kilometer wat eten en drinken willen aanpakken in de bevoorradingszone. Het is belangrijk om hier nog wat laatste suikers te nemen, want al vrij snel is het weer klimmen geblazen met de ongecategorieerde Forcella di Priuso (3,1 km aan 6,4%) en de Forcella di Monte Rest (7,4 km aan 7,5%) van tweede categorie.

De Sella Chianzutan, Forcella di Monte Rest en de daaropvolgende beklimming van Forcella di Pala Barzana (13,3 km aan 4,4%, met de top op goed 42 kilometer van de streep) zijn eigenlijk opwarmertjes voor de slotklim naar Piancavallo. Na de afdaling van de Forcella di Pala Barzana volgt een relatief lange en licht dalende aanloop richting de 14,5 kilometer lange slotklim, beginnend vanuit Aviano.

Mikel Landa triomfeert op Piancavallo, 2017 – foto: Cor Vos

Winteroord Piancavallo is gelegen in een vrij grote vallei, aan de oostzijde van Monte Cavallo. De beklimming naar het gelijknamige skioord is 14,5 kilometer lang en stijgt gemiddeld aan 7,8%. Het is zoals altijd belangrijk om te benadrukken dat het hier gaat om een gemiddelde, zo zakken de percentages tot kilometerpaal zes niet onder de 9%. De laatste klimkilometers vlakken dan weer wat af, in de laatste honderden meters komen de percentages niet meer boven de 4%.

Het is zeker niet de eerste keer dat de Giro een bezoekje brengt aan Piancavallo. Drie jaar geleden kwam de Giro er nog aan en toen won bergkoning Mikel Landa de etappe. Tom Dumoulin moest die dag de roze trui inleveren bij Nairo Quintana, maar wist het kleinood twee dagen later weer te heroveren. Marco Pantani wist er in 1998 trouwens ook eens te zegevieren. Niet geheel toevallig heeft RCS Sports de beklimming dit jaar omgedoopt tot de Montagna Pantani.

Dit artikel delen: