Giro d’Italia 2020 – Etappe 15 van Rivolto naar Piancavallo (183km)

vrijdag 15 november 2019 om 11:16

Daar zijn de Dolomieten! Na twee weken koers komt de Giro d’Italia 2020 nu echt in de beslissende fase van deze editie. Na de tijdrit van zondag en de rustdag voorafgaand aan deze etappe, mogen de klassementsmannen elkaar het vuur na aan de schenen leggen. Tussen Rivalto en Piancavallo moeten 183 kilometers afgelegd worden, met in totaal vier beklimmingen.

De start wordt gehouden in Rivalto, op de vliegbasis om precies te zijn. Voordat het peloton aan de slotklim begint, rijden ze door de Friuli-streek. Na ongeveer 160 kilometer bereiken de renners Aviano, waar de laatste klim naar Piancavallo begint.

De slotklim is 15,8 kilometer lang en stijgt gemiddeld 7,3%. De beklimming naar Piancavallo is vooral in de eerste zes kilometer erg lastig, met stijgingspercentages tot 11,6%. In de laatste paar kilometers wordt het steeds vlakker, in de laatste kilometer is het zelfs alleen nog maar vals plat.

In 2017 was het Mikel Landa die met de winst ging lopen op Piancavallo, maar het was ook de etappe waarin Tom Dumoulin de roze trui verloor aan Nairo Quintana. Zoals bekend zou de Limburger die trui op de slotdag toch nog terugpakken en zo de Giro winnen.

Dit artikel delen: