Giro d’Italia 2020 – Etappe 12 van Cesenatico naar Cesenatico (204km)

woensdag 23 september 2020 om 11:07

Nadat de elfde etappe al eindigde gaat in het toeristische Rimini, gaat de twaalfde rit verder in de regio Emilia-Romagna. De start- en aankomststreep liggen in Cesenatico, de woonplaats van de vroeg gestorven kale klimmer Marco Pantani.

Bij zijn uitvaart in 2004 brachten ruim tienduizend belangstellenden hier huilend en schreeuwend Il Pirata naar zijn laatste rustplaats. Ze verdrongen zich met vlaggen, bloemen en posters bij de San Giacomo-kerk en langs de route naar de begraafplaats. Sinds 2004 wordt in Cesenatico jaarlijks de Memorial Marco Pantani verreden. Ook kwam er een museum, Spazio Pantani, en werd op het strand een monument opgericht ter nagedachtenis aan zijn korte, intense leven.

De etappe volgt vrijwel hetzelfde parcours als de Gran Fondo Nove Colli, de oudste gran fondo van het land. In de eerste editie, in mei 1971, begon ’s ochtends vroeg een groep van zeventien man aan het avontuur, dat van start ging bij de wijnbar Bar del Corso. Nadien nam de populariteit enorm toe en tegenwoordig geldt een limiet van twaalfduizend deelnemers. In mei was normaal gezien de vijftigste editie gehouden, tot het coronavirus roet in het eten gooide.

Het intekenen gebeurt aan het strand, waarna westwaarts richting Cesena wordt gekoerst. De eerste 25 kilometer zijn vlak, maar vanaf Forlimpopoli gaat de route onophoudelijk op en af. Eerst zoekt de koers de heuvels van Polenta en San Matteo op, waarna in Ciola (6,0 km aan 6,4%, max. 12%) na 76,5 kilometer de eerste bergpunten zijn te verdienen. Vervolgens liet na 90,3 kilometer de Barbotto (4,5 km aan 8,4%, max. 17%) op de route.

De eerste kuitenbijters hebben de renners dus al in de benen als ze aan de klim naar Perticara (8,1 km aan 4,7%, max. 12%) beginnen. Na 121,7 kilometer wordt de top bereikt en volgt een afdaling naar Novafeltria, waar na 130,4 kilometer de tussensprint voor het puntenklassement ligt. De eerste acht krijgen punten, maar bonificaties zijn pas later in de etappe te verdienen.

De volgende beklimming dient zich dan al razendsnel aan, de Madonna di Pugliano 3 (9,1 km aan 5,5%, max. 12%). Na 140,4 kilometer wordt de top van de langste klim van de dag gerond. San Marino ligt op een steenworp afstand, maar de koers laat de heuvelachtige dwergstaat links liggen. Voor de laatste zestig kilometer van de etappe wordt namelijk teruggereden naar de kust, naar Cesenatico.

Dat betekent niet dat het klimwerk achter de rug is. Eerst gaan de coureurs nog de Passo delle Siepi over voordat ze beginnen aan de Gorolo (4,4 km aan 6,3%, max. 14%) naar San Giovanni in Galilea. Als na 173,5 kilometer de top eenmaal is bereikt, zijn alle hoogtemeters voor deze dag gemaakt en vlakt de laatste 25 kilometer af. Na de afdaling ligt in Savignano sul Rubicone, na 189,2 kilometer, de tussensprint waar drie, twee en een seconde te verdienen zijn.

Monumento a Marco Pantani – foto: Cor Vos

Van vijf tot drie kilometer van de finish zijn de wegen relatief breed en voornamelijk rechtuit met verschillende rotondes. Met nog tweeënhalf kilometer te gaan buigt het parcours af als van een viaduct wordt afgedaald. Vervolgens vernauwt de weg als de route onder het viaduct door loopt. Op 1,4 kilometer van de finish ligt nog een laatste linkerbocht op het parcours voordat de renners op de laatste rechte lijn aankomen en na 204 kilometer finishen.

De laatste keer dat de Giro aankwam in Cesenatico was in 2010. Voor Manuel Belletti kwam een jongensdroom uit toen hij voor het standbeeld van zijn streekgenoot Marco Pantani zegevierde. De Italiaan van Colnago-CSF Inox huilde tranen van geluk en sprak emotionele woorden van ontroering voor zijn overleden held. Andere winnaars in Cesenatico zijn onder meer Ivan Quaranta, Rudi Altig en Pietro Giudici.

Dit artikel delen: