Giro d’Italia 2020 – Etappe 11 van Porto San’Elpidio naar Rimini (182km)

De elfde etappe van de Giro d’Italia is op het lijf geschreven van de snelle mannen. Na een korte verplaatsing gaat de ronde verder in de regio Marche, waar wordt gestart in de kustplaats Porto Sant’Elpidio. Hier kwam het peloton al een paar keer over de vloer; behalve in de Giro ook in de Tirreno. Zo won Peter Sagan hier in 2015 onder barre omstandigheden een etappe in de Corsa dei due mari door in de sprint Gerald Ciolek en Jens Debusschere te verslaan.

Vandaar gaat de route eerst naar Civitanova Marche, waar de schoenenindustrie en de visserij een belangrijke bron van inkomsten zijn. Vervolgens passeert het parcours havenstad Ancona en gaat het over vlakke, rechte wegen naar haven- en badplaats Pesaro. Daar ligt na 105,9 kilometer de tussensprint voor de puntentrui. De eerste acht krijgen punten, maar bonificaties zijn er niet te verdienen.

Vlak na Pesaro ligt de enige gecategoriseerde klim van de dag, de Monte San Bartolo (3,9 km aan 4,1%, max. 8%) met de top na 111,3 kilometer. Vervolgens gaat de route de grens over met de regio Emilia-Romagna, waar de finale van deze elfde etappe plaatsvindt. Bij het toeristische Gabicce Mare buigt de route van de kust af het binnenland in, waar bij Misano Monte, Coriano en Cerasolo wat hoogteverschillen moeten worden overbrugd.

In Coriano ligt overigens na 144,1 kilometer een tussensprint waar drie, twee en een seconde te verdienen zijn. Na het bereiken van Cerasolo is het nog ruim dertig kilometer tot de streep, maar zijn alle moeilijkheden al achter de rug. Vluchters die nog vooruitrijden worden na Santarcangelo di Romagna normaal gesproken ingerekend als het wegdek vals plat naar beneden loopt richting aankomstplaats Rimini.

De slotfinale door de populaire vakantiebestemming is overigens erg verraderlijk. Op weg naar de aankomstlijn staat het peloton namelijk een aaneenschakeling van scherpe bochten en rotondes te wachten. Na een recht stuk van zeker anderhalve kilometer, liggen voorbij de rode vod, op zo’n zeshonderd meter van de streep, nog twee haakse linkerbochten. Daarna is het rechtuit sprinten naar de meet, waar na 182 kilometer de winnaar wordt bepaald.

Zonaanbidders zullen Rimini meteen associëren met het strand, maar de verstokte wielerfanaat denkt eerder aan Marco Pantani. In 2004 werd de legendarische Italiaanse wielrenner namelijk dood aangetroffen op een hotelkamer in de badplaats. Onderzoek wees uit dat hij was gestorven aan hartfalen, een gevolg van een cocktail van cocaïne en antidepressiva. Dat hij vermoord zou zijn was louter gebaseerd op fantasie, meldde het onderzoeksrapport.

Dit artikel delen: