Giro d’Italia 2020 – Etappe 1 van Boedapest naar Boedapest (afgelast) (8,6 km)

maandag 11 november 2019 om 10:51

Het Grande Partenza van de Giro d’Italia 2020 is dit jaar in Boedapest, de hoofdstad van Hongarije. De Giro begint met een korte individuele tijdrit van 8,6 kilometer, waarvan het begin grotendeels vlak is. De laatste 1,3 kilometer lopen bergop, want de renners klimmen dan naar het oude gedeelte van Boedapest.

De renners vertrekken vanaf het Heldenplein om daarna richting de oevers van de Donau te trekken. Over vlakke wegen snellen ze langs het parlementsgebouw en steken ze de rivier over, waarna ze aan de andere kant opnieuw de oever volgen richting het klimmetje naar de oude stad.

Aan de voet van de klim wordt de tussentijd gemeten. De laatste 1,3 kilometer lopen omhoog aan een gemiddeld stijgingspercentage van 5%, maar de laatste 300 meter kent percentages met dubbele cijfers. Na deze klim wacht de renners de finish op het Drievuldigheidsplein.

Vorig jaar was de eerste etappe redelijk vergelijkbaar, met een korte individuele tijdrit en de slotklim naar de Santuario della Madonna Di Luca in Bologna. Het was Primož Roglič die zich de sterkste toonde en daarmee was hij ook de eerste rozetruidrager. 

Dit artikel delen: